Hopp til innhold

Ungdomsskolelev innrømmet å ha sendt trusselmelding

En ungdomsskoleelev fra Mo i Rana har meldt seg for politiet og erkjent å ha skrevet en melding på Wikipedia som ble oppfattet som en trussel.

Mo politistasjon

MELDTE SEG FOR POLITIET: En ungdomsskoleelev fra Mo i Rana har meldt seg for politiet og erkjent å ha skrevet en melding på Wikipedia som ble oppfattet som en trussel.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Gutten fremstår som en angrende synder, og har avgitt en uforbeholden tilståelse, opplyser politiet på Twitter fredag kveld.

Politiet ser svært alvorlig på saken, men vil samtidig berømme gutten for å ha meldt seg.

– Politiet anser saken for ferdig etterforsket. Skolen vil være åpen som normalt på mandag. Kommunen er varslet om saken, opplyser politiet videre.

3000 elever evakuert

Over 3000 barne- og ungdomsskoleelever i Rana kommune ble sendt hjem fra skolen i dag, etter at en melding som ble oppfattet som en mulig trussel om skoleskyting ble lagt ut på internett.

Allerede klokka 18 torsdag fikk Nordland politidistrikt melding fra Kripos om at en mulig trussel var blitt lagt ut på Wikipedias oversikt over skoleskytinger.

Vedkommende har skrevet på engelsk at «lista vil øke i løpet av fredagen».

Det ble ikke spesifisert hvor denne trusselen var rettet, men at det var sannsynlig at den ble sendt fra nettverket til en ungdomsskole på Mo

Likevel møtte skoleelevene på skolen som vanlig fredag morgen. Først noen timer senere ble det besluttet å sende elevene hjem

– Jeg synes vi kunne sluppet å møte opp i dag. Skolen burde sendt tekstmelding til foreldrene våre om at vi kunne bli hjemme i dag, sa Aurora Isabell Hilstad og Hanna Lill Engø ved Mo ungdomsskole til NRK tidligere i dag.

– Ble redde

Elevene

VAR REDDE: – Skoleskyting er jo ikke akkurat en ønskesituasjon. Vi håper i det lengste at dette er en form for «prank», sier Aurora Isabell Hilstad og Hanna Lill Engø ved Mo ungdomsskole. 

Foto: Ole-Christian Olsen

Da de kom på skolen fikk de beskjed at det var rettet en trussel mot en ungdomsskole i Rana ble de først redde.

– Det er ekkelt at vi ikke fikk beskjed før vi kom. Vi visste ingenting før vi ble evakuert.

De håper og tror at trusselen mot skolen er en dårlig spøk.

– I så fall er det utrolig kjipt gjort. Jeg skjønner ikke vitsen. Det er rart at de som har gjort det ikke har tenkt over konsekvensene, sier Hilstad og Engø.

FAU kritisk

Tom Dahlberg, FAU-leder Båsmo ungdomsskole

FAU-leder Tom Dahlberg ved Båsmo ungdomsskole er glad for at elevene ble sendt hjem, men mener at det burde vært aksjonert allerede torsdag. 

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

FAU-leder Tom Dahlberg ved Båsmo ungdomsskole er synes også det er betenkelig at elever og foreldre ikke fikk beskjed.

– Informasjonen om trusselbildet var kjent i går. Da burde det vært aksjonert umiddelbart. Elevene burde ikke vært sendt på skolen i det hele tatt.

Politikerne i Rana vil legge ned tre ungdomsskoler i kommunen, og samle alle ungdomsskoleelevene på en ny, stor ungdomsskole i sentrum.

Sett i lys av dagens hendelser er FAU-lederen bekymret.

– På Båsmoen er miljøet er så lite og oversiktlig at det ikke lett vil oppstå trusselsituasjoner. En stor skole sentrum vil gjøre situasjonen mer uoversiktlig, tror han.

Sendte alle hjem

Båsmo ungdomsskole

Alle ungdomsskoler i Rana kommune ble sendt hjem fredag formiddag. Ved lunsjtider var det tomt ved Båsmo ungdomsskole.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Lillian Nærem er kommunaldirektør for oppvekst og kultur i Rana kommune. Hun opplyser at avgjørelsen om å sende hjem samtlige barne- og ungdomsskoleelever ble tatt fordi foreldre, elever og lærere var urolige.

– Vi ville unngå at det oppstod mer uro og bekymring enn nødvendig, sier hun.

Hvorfor ble ikke foreldrene varslet torsdag kveld?

– Vi ble varslet av politiet i går kveld om en mulig trussel. Det var en vag og lite konkret trussel, så på det tidspunktet ble det ikke gjort noe konkret opp mot skolene, i samråd med politiet, sier Nærem.

Hun har fått tilbakemeldinger fra flere om at de er glade for at elevene ble sendt hjem.

– Vi opplever ikke at vi er i en krisesituasjon, men vi tar situasjonen på alvor.

Nærem regner med at skolene holder åpent som normalt fra mandag.

Meldte seg for politiet

Politioverbetjent Roald Gunnar Bjerkadal

– Vi undersøker alle digitale spor og skal også gjennomføre vitneavhør, sier politioverbetjent Roald Gunnar Bjerkadal ved Mo politistasjon.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Fredag ettermiddag avhørte politet vitner. Det ble også satt i gang søk etter digitale spor.

– Det var en uspesifikk trussel. Men den er alvorlig, og gjør at mange blir redde, sier politioverbetjent Roald Gunnar Bjerkadal.

Samme ettermiddag meldte altså en ung gutt seg for politiet og forteller at det er han som har skrevet meldingen på Wikipedia.

Trusler også i 2016

Mer enn 2.000 elever og ansatte ved flere skoler på Helgeland ble 13. januar 2016 sendt hjem, etter at det ble fanget opp truende meldinger på applikasjonen «Jodel».

Totalt ble tre personer pågrepet, og senere siktet i saken. Senere samme dag kom det en ny trussel, som førte til at en fjerde person ble pågrepet og siktet.