Ungdom må skjerme seg for rettssaka

– Ungdom må skjerme seg mest mulig når terror-rettssaka starter, og holde fast på de vante tingene i dagliglivet. Det er rådet fra ungdomsrepresentanten i støttegruppa etter 22.juli, Marthe Mårtensson.

Video Forbereder seg til rettssaken

FORBEREDER SEG: Guri Ingebrigtsen fikk sin datter hjem igjen fra Utøya. Datteren til Per Sture Helland Pedersen ble drept. Før påske var foreldrene i Salten tingrett for å se seg om som en forberedelse til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Nesten ni måneder etter 22.juli-tragedien på Utøya starter den ti uker lange rettssaken i Oslo tingrett på mandag, og de som er hardest rammet kan følge saken fra lokale tingretter.

Marthe Mårtensson

Marthe Mårtensson

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

17 gamle Marthe Mårtensson er leder i Narvik AUF. Hun var ikke på Utøya 22 juli. Men fordi hun mistet flere av sine venner der har hun engasjert seg i støttegruppa. Selv har hun tenkt å oppdatere seg på nettet et par ganger om dagen, og ellers holde fast ved de vanlige tingene i hverdagen.

– Jeg tror det viktigste for oss som ikke får lov til å være med på rettssaka er å skjerme oss mest mulig, ikke oppdatere oss på nettaviser hele tida eller sitte fast i tv-skjermen. Men prøve å holde fast i det vi pleier å gjøre i dagliglivet, sier Mårtensson.

Rettssak er nytt for mange

Ungdomsrepresentanten i støttegruppa tror ungdommene vil reagere svært forskjellig på det som vil komme fram i Oslo tingrett.

– Ofte tar media med noe fra ei rettssak og utelater andre ting, slik at man veldig fort kan bli forvirret. De aller fleste av oss unge har jo heller aldri vært i ei rettssak, sier Mårtensson.

Oppfordrer alle til å gå på skolen

Hun håper at ungdom kommer seg på skole eller jobb, selv om det blir tøffe uker.

– Jeg tror i hvert fall at man må gjøre sitt aller beste for å prøve å komme seg på skole og fortsette livet selv om rettssaka hele tida vil kverne i bakhodet.

Kommer fra hele Nordland

JOhn Erik Nygaard

John Erik Nygaard

Foto: Advoakthuset Just

I Salten tingrett er alt klart i dag for å ta imot dem som er sterkest berørt og vil følge videooverføringa fra Oslo tingrett.

Fra Mo i Rana kommer bistandsadvokat John Erik Nygård til Bodø. Rana AUF hadde den største gruppa fra Nordland på Utøya. Bistandsadvokaten representerer 7 fornærmede ungdommer fra Mo.

– Jeg har jo snakket mye med ungdommene, og de er veldig spent på det de skal gjennom nå, sier Nygård.

Alle disse er under 18 år og skal ha med seg foresatte når de følger saka fra tingretten. Han representerer også familien til jenta fra Mo som ble drept på Utøya.

– Alle mine klienter, utenom en ungdom, vil følge deler av rettssaka via videooverføringa til Salten tingrett.

Disse seks fra Nordland omkom

De omkomne fra Nordland

Seks ungdommer fra Nordland mistet livet på Utøya: Karin Elena Holst (15), Henrik Rasmussen (18), Henrik André Pedersen (27), Espen Jørgensen (17), Ronja Søttar Johansen (17) og Sofie Helland Dahl (16).

68 mennesker mistet livet under terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011. Seks av disse var fra Nordland.

Tror det kan bli hard kost

Bare ungdommer som selv var på Utøya, deres foresatte og pårørende til dem som ble drept i terrorangrepene, får være tilstede i Salten tingrett. Også ungdommer over atten år får lov å ha med seg en foresatt i retten.

Nygård mener ungdom flest gjerne må følge med på rettssaka gjennom media.

– Når det gjelder ungdom over 16 år så vil jeg anbefale dem å følge med og få et innblikk i saka. For de som er yngre så tror jeg foreldrene må være forberedt på at det blir sterke ting som kommer fram, at det blir hard kost, sier Nygård til NRK.

Salten tingrett

SALTEN TINGRETT: Guri Ingebrigtsen og Per Sture Helland Pedersen blir vist rundt i en av rettssalen i Salten tingrett av sorenskriver Ingrid Johanne Lillevik.

Foto: NRK

I den største rettssalen i Nordland er det plass til 60 tilhørere når rettssaka starter 16 april. Både bistandsadvokater og helsepersonell vil være til stede for de berørte

Representanter fra støttegruppa i Nordland vil være til stede i Bodø når rettssaka starter, blant annet Marthe Mårtensson og Guri Ingebrigtsen.

Per Sture Helland Pedersen, lederen i støttegruppa, vil følge saka fra Tromsø.