Hopp til innhold

UNE: – Vi gir alltid beskyttelse til de som risikerer forfølgelse

Norske biskoper er sterkt kritisk til hvordan konvertitter behandles i utvisningssaker, men Utlendingsnemda mener de har sitt på det tørre.

Bispekollegiet i Den norske kirke

Bispemøtet skriver i en uttalelse at de kjenner til enkeltskjebner hvor returnerte konvertitter er blitt utsatt for tortur.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Biskopene mener Utlendingsnemnda (UNE) gang på gang viser at de ikke forstår religion særlig godt, og nå vil biskopene at kirken selv skal legge premissene for om en konvertering er troverdig eller ikke.

Biskop Tor B. Jørgensen

Biskop Tor. B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX

Biskop Tor. B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme mener norske myndigheter og rettsinstanser altfor ofte trekker utenlandske konvertitters kristentro i tvil i utvisningssaker.

Nå stiller han seg i spissen for et krav fra Bispemøtet om at staten må stole på kristne lederes bedømmelse i slike saker, skriver Dagen.

Mener de har kunnskap

Hos Utlendingsnemnda har de fått med seg kritikken, men er ikke enig i at de ikke har den nødvendige kunnskapen.

– UNE er veldig opptatt av å bygge på grundig kunnskap, både om religion og landkunnskap. Vi er grunnleggende opptatt av at ingen skal sendes tilbake til forfølgelse, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE.

I flere av sakene de behandler vurderer de det som at personer har konvertert til kristendommen for å få en oppholdstillatelse i Norge, uten at konverteringen er reell.

– Vi gir alltid beskyttelse

Men mange personer får også beskyttelse på grunnlag av konvertering. For UNE er det viktig at hver sak behandles grundig.

– Mange av disse sakene avgjøres i nemndmøter med personlig fremmøte, fordi vi er opptatt av å fatte en avgjørelse på best mulig grunnlag. UNE gjør en samlet vurdering av mange ulike opplysninger. Vi vektlegger både klagerens egen forklaring og opplysninger fra menigheten, og vurderer dette i sammenheng med fakta og landkunnskap. Ulike ting kan være avgjørende for ulike land, sier Rønnevig.

Han understreker at UNE alltid gir beskyttelse når de mener noen risikerer forfølgelse på grunn av religion.

Kirken vil legge premissene

I dag kom biskopene, som har vært samlet til bispemøte i Oslo denne uken, med en uttalelse om konvertitters situasjon i Norge. De vil at kirken selv skal legge premissene for om en konvertering er troverdig eller ikke.

Rønnevig mener UNE tar med råd fra Kirken i sine vurderinger, men at det til slutt er de som må ta en avgjørelse.

– Dette er saker vi tar på stort alvor. UNE har flere ganger hatt møter med Kirken for å lytte til innspill om hvordan konvertittsaker vurderes. Det er imidlertid UNEs oppgave å gjøre en selvstendig vurdering og fatte vedtak i hver enkelt sak.

Biskop Jørgensen mener myndighetene mistenkeliggjør det religiøse lederskapets vurderingsevne, men det tilbakeviser UNE.

– Tvert imot er uttalelser fra prester og menigheter i konkrete saker også relevante når vi vurderer konvertittsaker. Vi er også interessert i å ha en god dialog med Kirken om disse spørsmålene mer generelt.

Ministeren har tiltro til UNE

Det er justis- og beredskapsdepartementet som har det politiske ansvaret i utsendingssaker.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen forventer at alle vedtakene som gjøres er korrekte og fattet i tråd med reglene, og at alle relevante hensyn og argumenter blir nøye vurdert.

– Jeg har tillit til at både Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda vurderer saker om konvertering på en grundig og forsvarlig måte, sier Anundsen.

Anders Anundsen

– Jeg har tillit til at både Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda, sier Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix