Ulf M klar for New York

-Stamsund er bare en mellomstasjon før New York, sa Ulf M til lokalavisen. Fem år senere kom invitasjonen.

Ulf M.

Ateliér: Ulf M skal bruke tiden frem til høsten på sitt livs utstilling, på Manhatten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Det var for fem år siden, og bare på fleip. Mannen fra Trøndelag kom da fra Oslo, og valgte Stamsund ganske tilfeldig for et antatt kortere opphold, for å prøve og livnære seg som kunstmaler.

Tom butikk

Han flyttet inn i en bygning med en nedlagt butikk på gateplan midt i sentrum av det gamle tradisjonsrike lofotværret. Dette ble ateliér, mens mannen sjøl, og bikkja, bosatte seg i etasjen over.

Han har også i andre vendinger, på fleip, eller kanskje ikke (?), i flere avisintervjuer sagt at han var sikker på at berømmelsen ikke var så langt unna.

Nye tider

Det siste året har Ulf M modernisert seg med bærbar pc, med epostadresse og med hjemmesiden http://www.ulf-m.com/ . Og når nrk.no er på besøk, slår han på pc’en, sånn at vi kan høre hans egen innspilling av egne sanger. 10 låter, innspilt i et studio i Oslo.

-Jo, jeg holder på med litt musikk også, og skriver egne låter. Det har jeg alltid gjort, men her har jeg med noen coverlåter også, sier Ulf M (eller Ulf Melkstavik, som ingen kjenner, i hvert fall ikke i Stamsund).

- Beina i tomme lufta

-Ja, det er jo det, svarer Ulf M med selvsagt mine, når vi antyder at invitasjonen fra Agora Gallery, er et internasjonalt gjennombrudd. Men legger til at han selvsagt også er veldig ydmyk etter invitasjonen fra New York.

Samtidig sier han dette: -Jeg har begge beina trygt plassert midt i løse lufta. Dette er ikke et hvilket som helst galleri, sier Ulf M, og viser til hjemmesiden http://www.agora-gallery.com/ .

10 land

Han hadde sendt forespørsel om utstilling til gallerier i ti land, I Jemen, Japan, USA og Europa. Og fikk napp i Frankrike og Sveits, ved gallerier han ennå er i dialog med, og altså i New York, der maleriene hans blir stilt ut en gang i september eller oktober i år.

Hør: Ulf M. til New York

Det betyr at våren og sommeren er belagt til å forberede utstillingen.

-Det blir jobbing fra morgen til kveld. Men sånn holder jeg på bestandig. Jeg elsker jobben min, og tar gjerne maleriene med meg på senga, sier Ulf M.

“Whale tale in New York”, malt av Ulf M.

: “Whale tale in New York” er tittelen på dette maleriet, som er det første arbeidet Ulf M har gjort ferdig til utstillingen på Manhatten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Chelsea Hotel

Ulf M har aldri vært i New York. Og gjett hvor han skal bo? Jo, på hotellet der folk som Janis Joplin, Leonhard Cohen og Bob Dylan og har bodd før ham, og som de har besunget, slik som Cohen med sin udødelige ”Chelsea Hotell”.

-Å bo der, altså, Chelsea Hotell, herregud. Nei, dette som skjer nå er bare helt utrolig. Helt utrolig, altså. Klart jeg er glad. Veldig glad.