Hopp til innhold

Ukjent hai opp fra dypet

En ukjent hai ble trukket opp fra 500 meters dyp på Eggakanten utenfor Vesterålen. Nå gir den forskerne grå hår.

Ukjent hai

Haien hører mest sannsynlig til slekta Centrophorus som liker seg på kontinentalskråningen i Atlanterhavet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Trolig er det snakk om en art som ikke tidligere er observert i norske farvann, skriver forskning.no.

– For sånne fiskenerder som oss er jo dette gøy. Når vi får inn sånne bilder, så er det alltid en litt spenning. Vi søker hele tiden etter å lære og finne nye ting, sier forsker Otte Bjelland til nrk.no.

Han og Rupert Wienerroither fra Havforskingsinstituttet har saumfart den mørkegrå haien og all tilgjengelig forskning uten at det har ført fram til noe sikkert svar.

Nå er haien frosset ned i påvente av hjelp fra utenlandsk ekspertise.

Har en mistanke

– Innimellom får norske havområder besøk av hai fra andre, varmere strøk. En del av disse tilfeldige gjestene er kjent fra faglitteraturen, men denne her fra Vesterålen er ikke tidligere registrert hos oss, sier forskerne.

Wienerroither og Bjelland har likevel en mistanke om hvem haien kan være.

Den hører mest sannsynlig til slekta Centrophorus som liker seg på kontinentalskråningen i Atlanterhavet.

På tysk blir arten kalt Rauher Dornhai – ru pigghå i norsk oversettelse. De to forskerne tror kanskje ruhå vil være et bedre navn på norsk.

Stemmer ikke med litteraturen

Årsaken til at forskerne er usikre, er at eksemplaret ikke stemmer helt med skildringene de har funnet i litteraturen så langt.

– Fasongen på skjellene og riflene på hudoverflaten skiller seg fra sammenligningsgrunnlaget. Men dette er også forhold som kan variere i forhold til hvilket stadium i livet haien er, sier Bjelland.

Ikke uvant kost

Uvanlige og nye arter i norske farvann er ellers ikke uvant kost for forskerne.

– Til enhver tid har vi sikkert liggende mellom 5 og 10 arter som ikke er publiserte i Norge. For det meste er det snakk om sørlige arter som havstrømmene har ført til våre kanter. Vi har fremdeles til gode å finne helt nye arter, sier Bjelland.

Glad for tips

Bjelland er også opptatt av tipsene forskerne får inn. Haien dukket først opp på et bilde sendt fra et fiskefartøy i februar.

– Den kontakten vi får med publikum, alt i fra sportsfiskere, fritidsfiskere og yreksfiskere, setter vi veldig stor pris på. Det er sånn vi får kjenneskap til nye arter i norsk farvann, sier han.