UDI ringes ned av hoteller som ønsker å ta inn flyktninger

For bare noen uker siden rev UDI seg i håret over den skrikende mangelen på mottaksplasser. Nå har hoteller og overnattingssteder oppdaget at det er gode penger å tjene som asylmottak.

Helge Stiauren og Stig Hangås, Aldersunder motel og camping

Helge Stiauren og Stig Hangås ved Aldersundet Motel og camping er klare til å ta imot 80 flyktninger.

Foto: Frank Nygård / NRK

Rundt 75 hoteller og campingplasser i Norge er nå gjort om til midlertidige asylmottak, og flere står i kø for å melde sin interesse for å huse flyktninger.

– Vi har 14 hytter, og ti av disse har soverom og bad. Fem av hyttene har også dusj, sier eier av Aldersundet Motel og camping i Lurøy kommune, Stig Hangås.

Flyktningstrømmen til Norge har overgått alle tidligere prognoser, og UDI melder nå at de er ute etter 30.000 nye, ordinære mottaksplasser.

Motellet i Lurøy er blant 75 hoteller og overnattingssteder i Norge som nå tjener gode penger som asylmottak. Og UDI trenger ikke lenger lete etter interesserte hotelleiere.

– Tilbudene kommer til oss

– Vi gjorde det en stund, men nå ringes vi opp og får tilbud. Så reiser vi rundt og ser på anleggene, sier Sturla Valderaune i UDI region nord.

I UDI er målet møter med kommunene for å informere dem om hva som skjer, før flyktningmottak blir opprettet.

– Men vi har ikke så mange som kan reise. Beredskapsstaben bruker tida si på å finne plasser, og å sortere flyktningene som kommer fra Kirkenes.

Ønsker viktige arbeidsplasser velkommen

Ankomstsenter Finnmark

Onsdag åpnet det nye ankomstsenteret i Kirkenes, som har en kapasitet på 600 flyktninger.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Flere overnattingssteder, som normalt holder vinterstengt, melder nå sine hoteller, moteller og campingplasser som ledige for å huse flyktningene. Dette er svært gunstig for næringen, mener NHO Reiseliv, som samtidig ber hotelleiere vurdere hvor lenge de kan drive mottak.

– At man åpner sesongstengte campingplasser som er isolerte og kan huse folk i de kalde månedene, er bare positivt, mener direktør i NHO Reiseliv, Geir Solheim.

For Solheim er det også positivt at man nå har sesongbaserte bedrifter som legger helt eller delvis ned i lavsesong, som nå åpner opp.

– Dette skaper viktige arbeidsplasser for næringa.

– Her er det som hjemme

UDI utlyser denne uka ut dobbelt så mange mottaksplasser enn først regnet med, på anbud.

På Aldersundet Motel og camping, som har fått navnet Aldersundet akuttplassering, gjør de nå klart for å ta imot 80 asylsøkere. Normalt ville anlegget vært stengt for vinteren.

– Vi er vant med at folk fra forskjellige nasjonaliteter bor her. Når de kommer hit har de alt de trenger. Det er som hjemme, og alt er lagt til rette for langtidsboere, avslutter Stig Hangås til NRK.