Hopp til innhold

UDI oppretter åtte nye mottak i Nord-Norge

I løpet av kort tid kommer 320 nye mindreårige enslige asylsøkere til Nord-Norge. – Jeg er stolt av landsdelen, sier regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt.

Hotell Helgeland asylmottak Leirfjord

Her på Hotell Helgeland i Leirfjord skal 40 unge enslige asylsøkere bo.

Foto: Frank Nygård / NRK

UDI oppretter fem nye mottak i Nordland: i Leirfjord, Hemnes, Tysfjord, Fauske, og Vestvågøy. I Finnmark opprettes det nytt mottak i Alta, og i Troms får de to - et i Målselv og et i Salangen.

Ungdommene kommer hovedsakelig fra Afghanistan og Eritrea og er 15-17 år gamle, i tillegg til noen får fra Syria. Det skal bo 40 i hvert mottak.

Bjørn Fridfeldt, UDIs mann i nord.

– Fra før hadde vi 223 enslige mindreårige i Nord-Norge, nå vil vi totalt sitte med 543 enslige mindreårige plasser i Nord-Norge, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI.

Foto: Håvard Lior / NRK

– Fra før hadde vi 223 enslige mindreårige i Nord-Norge, nå vil vi totalt sitte med 543 enslige mindreårige-plasser i Nord-Norge, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI.

Høyeste antall siden Bosnia-krigen

Nyheten kommer samtidig som UDI legger frem tall som viser at det kom 2313 asylsøkere til Norge i august. Det er flere enn i månedene januar-april til sammen og det høyeste tallet på en enkelt måned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

UDI har nå varslet de nå har satt i gang hastetiltak for å skaffe flere plasser.

– UDI kommer til å komme med utlysninger i alle regioner i landet. Antall plasser er foreløpig ikke avgjort, sier presserådgiver Kjersti Vaugelade-Baust.

(artikkelen fortsetter under)

Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, om tiltak i forbindelse med økningen i antall asylsøkere.

– Stolt av landsdelen

Men i Nord-Norge er UDI altså godt i gang. Og regiondirektør Fridfeldt er stolt av landsdelen.

– Vi opplever gang etter gang at resten av utlendingsforvaltningen må se nordover for å løse problemet med for få plasser, sier han.

Han mener det er en egen «drive» i nord.

– Hver gang det har vært store ankomster til landet har Nord-Norge vist seg å mobilisere. Både fordi vi har mange ledige anlegg, men også fordi vi har mange kommuner som ikke bryr seg om å problematisere dette, de bretter opp ermene.

– En nasjonal dugnad

Vestvågøy-ordfører Jonny Finstad (H) bekrefter bildet.

– Dette er en nasjonale dugnad. Dette gjelder de svakeste av de svakeste og dette er vårt bidrag, sier Finstad.

Han forteller at kommunen er godt rustet.

– Vi har allerede et asylmottak og er godt rustet. Dette er også næringsvirksomhet. Det skaper arbeidsplasser og ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier han.

Men i Leirfjord kommune på Helgeland er det ikke like begeistret.

– Vi er ikke uten videre klare til å ta imot 40 nye asylsøkere, sier ordfører Magnar Johnsen.

Både innenfor skole, helsevesen og barnevern må kommunene nå stille opp med tjenester til ungdommene som kommer. Johnsen vil, men vet ikke om han får det til.

– Vi er ikke imot å hjelpe folk i nød, men vi vil være sikre på at vi er i stand til å innfri kravene som stilles til kommunen.