UDI er desperate: – Kommunene må hjelpe oss

Finnmark oversvømmes av flyktninger som trenger akutt innkvartering. UDI ber landsdelen om hjelp med utfordringer av historiske dimensjoner.

Flyktninger i Finland

Lange køer utenfor flyktningslusen i en gammel skole i den nordfinske grensebyen Torneå, på vei mot Nord-Sverige.

Foto: PANU POHJOLA / Afp

– Det kommer langt flere flyktninger enn det UDI og politi kunne forvente. Vi jobber dag og natt med å skaffe nok plasser slik at vi kan flytte folk raskest mulig ut av Sør-Varanger, sier regiondirektør i UDI Region Nord, Bjørn Fridfeldt til NRK.

Strømmen av flyktninger som kommer til Europa har eksplodert de siste månedene, og tidligere har UDI sagt at det mangler minst 500 plasser i Nord-Norge.

– Aldri opplevd maken

Bjørn Fridfeldt, UDI region nord på Senjehesten statlige mottak.

Bjørn Fridfeldt (UDI) ber kommunene om hjelp.

Foto: Håvard Lior / NRK

I Finnmark er situasjonen ute av kontroll, mener ordføreren i Sør-Varanger. Mange av flyktningene kommer seg ikke videre, fordi det er for få mottaksplasser.

– Situasjonen i Storskog er anstrengt. Det er fullt i transitten i Sør-Varanger, og det er fullt på avlastingsmottak i samme kommune, sier UDI-direktøren.

– Har vi hatt lignende situasjoner i landsdelen før?

– Nei, da tror jeg vi må veldig, veldig langt tilbake i tid. Lenge før UDI. Jeg har aldri opplevd maken, og jeg har vært med siden UDIs fødsel, sier Fridfeldt.

Kommuner vil avlaste

Jørn Stene

Ordfører Jørn Stene i Fauske.

Foto: Kari Skeie / NRK

Flere kommuner i Nord-Norge mobiliserer nå for å avlaste Sør-Varanger. Blant annet kom 150 flyktninger til Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland i helga. De ankom Finnmark fra Russland noen dager tidligere. To hoteller i Fauske blir deres oppholdssteder i tida som kommer.

– Når jeg ser meg rundt ser det ut til at folk er fornøyde. Det gjør meg veldig stolt. Det primære for oss nå blir lege og helse for flyktningene. Det er vårt ansvar, sier Jørn Stene, ordfører i Fauske.

80 flyktninger har også fått plass ved mottak i Svolvær i Lofoten.

– Tungrodd byråkrati

Sulitjelma hotell i Fauske kommune

Sulitjelma hotell i Fauske kommune har tatt i mot flere flyktninger.

Foto: Sigurd Steinum / NRK
Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell i helga.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Hvis man ser på ankomster over Storskog isolert, er ikke dette mer enn det Norge bør kunne håndtere. Men med veldig store ankomster lenger sør i landet, må vi skaffe nok plasser andre steder i landsdelen.

Flere enn 300.000 flyktninger og migranter hadde ved utgangen av august krysset Middelhavet, ifølge UNHCR. Til sammenligning var antallet flyktninger 219.000 i hele 2014.

Ifølge Fridfeldt er ikke utfordringen at kapasiteten i Nord-Norge er sprengt, men at et tungrodd byråkratisk system gjør at kommunale tillatelser til oppretting av mottak blir for tidkrevende

Kan ikke planlegge antallet

Utfordringen er også at man ikke kan forutse hvor mange flyktninger som kommer til enhver tid. Fridfeldt frykter at Sør-Varanger kommune vil bli fullstendig nedkjørt.

– Det at vi ikke har planleggingstall å forholde oss til gjør det vanskelig. Jeg kommer derfor med en bønn om at kommunene må ha kriseforståelsen fremme i pannebrasken. Hjelp oss med å gjøre korte politiske prosesser med positive utfall. Hjelp oss med mottakskapasiteten, avslutter Fridfeldt.

ørdag kom 150 syriske flyktninger til det lille tettstedet Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland. Hvor lenge de blir værende på hotell, er usikkert.