Nordlands hoppbakker står tomme

Fylkesanlegget for hopp i Nordland, Fageråsbakken, står ubrukt. Det er heller ikke den eneste bakken i Nordland som står hoppløs.

Video Hoppbakker

UBRUKT: Fylkesanlegget i Mo i Rana i hopp står for fall. Det skuffer Trond Jøran Pedersen.

Overrennet i Fageråsbakken i Mo ligner ikke mye på en hoppbakke. Fylkesanlegget for hopp i Nordland har så langt denne vinteren stått ubrukt, og mye tyder på at det kan ta lang tid før den igjen kommer i drift. Nå frykter den tidligere landslagssjefen i hopp, Trond Jøran Pedersen, for framtiden.

Framtiden for hoppmiljøet i Rana er det drepen på, for de har ikke noe framtid her. Verden har endret seg, skihoppingen har endret seg sia V-stilen kom. I dag hopper 11,12,13-åringene i K90 meter bakkene, og du konkurrer i K70 til K90, sier han.

Klager på kommunen

Nordland skikrets, og Polarsirkelen ski har klaget på at bakkeierne Mo skilag, og Rana kommune, ikke vil ta ansvar for å sette bakken i stand. Stålkameratene har også tilbudt seg å overta bakken for å få ny drift.

Stålkameratene kom med et innspill om at de kunne overta bakken for en krone, så skulle de få drift på bakken igjen, for det er mulig å ha drift i anlegget. Det som mangler er interessen fra bakkeeierne om å få drift i anlegget, sier Trond Jøran.

Flere hoppbakker står tomme

Men det er ikke bare i Rana de store hoppbakkene står tomme. Også i Bodø, som i Stordalern, og i Arlia er det lenge siden bakkene har vært i bruk, og det samme meldes fra flere steder i fylket. Framtiden kan dermed bli å etter hvert samle ressursene i noen få bakker.

Hoppbakken i Bodø

TOMT: Hoppbakkene i Bodø står også tomme.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det kan godt hende at det er mulig, men da må det være et ordentlig anlegg. Jeg tror ikke det er uenighet om det i det hele tatt. Vi ønsker å få til et operativt og godt anlegg som er lett å preparere, der vi kan komme å hoppe og bruke. Da går det an å betale noen kroner for å bruke det også, sier han.

Skeptisk til fylkesanlegget

I de yngre årsklassene er det mange som ønsker å overta etter Romøren, og Jakobsen. Men om de får hoppe, og sette bakkerekord i fylkesanlegget i Fageråsen er mer usikkert.

Ja, sånn som det ser ut nå, er det nok det. Jeg har ingen tro på at denne bakken blir åpnet igjen før det tas noen grep og at man ønsker å gjøre noe. Da vil bakken bare forfalle, avslutter Pedersen.

Unge i hoppbakken

HÅP: Selv om bakkene blir lite brukt, er det fortsatt unge utøvere som ønsker å hoppe.

Foto: Frank Nygård / NRK