Uæææ – det er halloween igjen

Mandag er det halloween, og vi kan forberede oss på rampestreker fra unger i zombiekostymer og ta våre forholdsregler med lysene avslått og late som ingen er hjemme når det ringer på døren. Hva gjør du?

Ungene i Saltvern barnehage feirer Halloween

GLEDER SEG TIL HALLOWEEN: Fra venstre: Brage Johan Larsen (5) Lene Årstein Olsen (4) Marte Elden (5) Nina Øwre (5) Erica Olsen Widnes (5) Ståle Petter Masanti Hågensen (5) Ingrid Wangberg Gjørv (4) Foran: Nikolai André Hansen Widnes (5).

Foto: Kari Mette Skreslett / NRK

For man må ikke nødvendigvis SE skummel ut. Det går godt an å gå halloweenrunden sin i prinsessekjole.

– Det viktigste er å kunne skremme skikkelig hvis det skulle bli nødvendig, mener ungene i Saltvern Barnehage.

Og nødvendig blir det, hvis du skulle være så uheldig å ikke kunne servere godterier til de sukkerhungrige 4-5-åringene som ringer på døra di i kveld. Som straff må du belage deg på å holde deg for ørene, for ungene har øvd seg på ordentlig høye BRRØØØL de siste dagene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Big business

Halloween-feiringa har liksom kommet snikende innover oss de siste årene. I år bugner butikkene av kostymer, effekter og godterier for enhver smak og usmak. På Nille i Bodø selger butikksjef Marianne Moe Hansen
skjeletter og gresskar over en lav sko.

Årets halloween-hit

UÆÆÆÆ: Årets halloween-hit er denne blodposen – med bringebærgele.

Foto: NRK

– Men kostymer og sminke er nok det det går mest av, sier hun. -Det er fremdeles ungene som oftest kler seg ut, men de voksne følger etter, og blant dem er det vampyrkostymer som er mest populært. Skulle du ønske huggtenner og klør for å sette prikken over i´en, så får du det også.

Skumle søtsaker

Halloweengodteriet er så uappetittelig som det bør være; sjokoladekulene er pakket inn som øyeepler. Flaggermus, edderkopper og andre småkryp smaker også godt. og det «beste» av alt: En gjennomsiktig pose med rødt sukkerkliss - som kan se ut som den kommer rett fra blodbanken.

Her er det bare å suge rett fra røret i posen. Bon apétit! Akkurat den varianten er det bare én igjen av i butikken.

– Og jeg regner med å være utsolgt for det aller meste her på mandag, sier Moe Hansen.

Ikke bare begeistret

Barnehagestyrer Grethe Ågnes er skeptisk til Halloweenfeirnga.

Barnehagestyrer Grethe Ågnes er skeptisk til Halloweenfeiringa, her sammen med Marte og Lene.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Tilbake i barnehagen er styrer Grethe Ågnes ikke udelt begeistret for Halloween-feiringa.

– Dette er en tradisjon som er mer eller mindre adoptert fra USA. Jeg føler ikke at det hører hjemme her i vår norske tradisjon. Og det er ikke noe vi har fokus på her i vår barnehage. Noen av ungene ser selvsagt opptatt av det, men vi legger mer vekt på karneval i forbindelse med fastelaven. Halloween er nok mer handelsstandens greie.

– Men hva gjør du hvis ungene ringer på døra hjemme hos deg og sier «knask eller knep»?

– Hehe! Da åpner jeg døra og gir dem godteri. Jeg gjør jo det, ler hun.

Brage fra Saltvern skole feirer Halloween

Brage er skikkelig skummel.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Barnevakten: – Vær bevisste

Barnevakten oppfordrer foreldre til å være bevisste og prate med barna om Halloween, og gjerne forklare hvor skikken kommer fra.

– Vi oppmuntrer til en positiv dialog der budskapet til barna er at de skal være morsomme og spre glede, heller enn å irritere og skremme, sier daglig leder i Barnevakten Øystein Samnøen.

Rune Blix Hagen ved institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø sier Halloween tok av i Norge rundt år 2000.

– Så langt har det særlig vært barn som markerer dagen med fantasifulle utkledninger, selskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker knyttet til knask-eller-knep. På samme måte som i andre vestlige land begynner så smått halloween å bli en karnevalspreget voksenfest med parader, gateteater og utagerende festing også i Norge, sier Blix.

De mange merkedagene

Halloween i Saltvern barnehage

Marte i Saltvern barnehage i skummel maske.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

I kjølvannet av kristendommens utbredelse fikk den gamle halloweenkulten tilført et nytt innslag.

– For å bekjempe den hedenske tradisjonen og de ukristelige festdagene, innførte Pave Bonifacius IV i løpet av 600-tallet en ny dag i kirkens liturgiske kalender. Han erklærte at første november skulle være en dag da man skulle hylle kristne martyrer og helgener, altså en allehelgensdag, sier Blix.

Kraftfull halloweenmagi i Alta

I Nord-Norge finnes en trolldomssak hvor forbindelsen til halloween er tydelig. Den samiske sjamanen Quiwe Baarsen fra Årøya i Altafjorden hadde et godt renommé som en velgjørende helbreder.

– Men i 1625 gikk det galt. Ei seilskute forliste med fem menn. Kona til en av fiskerne om bord hadde betalte Quiwe for å lage vind slik at båten kom hurtig hjem etter at mannskapet hadde vært og levert fisk. Fiskerkona fikk sterkere vind enn hun ba om. I rettsforhøret fortalte Quiwe at han kastet en grisunge på havet og ropte «Havvind, havvind». Vindstyrken ble imidlertid for voldsom da den lille grisen snodde seg for hurtig i vannet. Magien virket altså med større kraft enn forventet, nettopp fordi den ble iverksatt ”lørdagen før allehelgensdag”, som det heter i den gamle rettsprotokollen. Ja, den var så kraftig at sjamanen selv ikke hadde kontroll over sine egne evner. Både for utøver og klient var det altså risikofylt og blodig alvor med trollerier på denne dagen. Quiwe Baarsen fikk dødsdom og ble brent på bål i Hasvåg for sin omgang med trolldomskunster på halloween, sier Blix.

Hån mot moderne hekser

Da skotter og særlig irlendere utvandret i hopetall til Nord-Amerika på 1800-tallet på grunn av hungersnød og fattigdom, tok de med seg tradisjonen rundt halloween som da besto av både kristne og keltiske elementer.

I USA og Canada fikk så festen tilført et tredje element. Fra mellomkrigstida begynte utviklingen i retning av å gjøre halloween til storstilt underholdningsindustri.

Den amerikanske varianten av halloween slik vi kjenner den i dag, er langt på vei avskåret fra sine keltiske røtter. Kommersialiseringen har altså klart det den kristne kirke ikke helt maktet, til tross for hekseprosesser og religiøs disiplinering av befolkningen.

En kjerne ved halloween holdes dog fortsatt ved like, nemlig forestillingen om menneskers innblikk i en fremmed og omvendt verden der sosiale normer blir snudd opp ned.

11. september

Terroraksjonen 11. september 2001 førte til ei revurdering av halloween-markeringen i USA og til offentlig debatt om feiringens karakter. Den siste dagen i oktober 2001 ble gjort til en fredelig og stille minnedag for ofrene etter angrepet på World Trade Center.

Ifølge Blix er halloween flere steder i USA faktisk blitt avlyst også fordi feiringen med kostymer og utkledninger framstår som en hån mot den moderne heksereligionen, Wicca, som har fått voksende betydning og tilslutning de siste tiårene.

– Halloween er den viktigste av årets åtte heksesabbater innen Wiccareligionen. Den kommersielle utgaven blir oppfattet som en parodi på moderne heksers naturreligion og nyttårsfeiring, sier Blix.

Barnevaktens ti halloweenråd:

  • Snakk med barna om hva halloween er. Hvor feiringen kommer fra, og om hvordan halloween feires i USA.
  • Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene.
  • Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn, og ta av seg maskene hvis de møter barn som blir redde.
  • Gå gjerne sammen med barna dine dersom dere velger å markere halloween.
  • Ikke la små barn åpne døra når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt veldig redde etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen.
  • Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en hyggelig lapp om dette på utedøra.
  • Hvis små barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå.
  • Dersom barna skulle bli skremt, så snakk med dem om opplevelsen.
  • Å tenne på søppelkasser, kaste egg og gjøre annet hærverk hvis du ikke får snop hos noen, har ingenting med halloween å gjøre.
  • Hvorfor ikke gjøre halloweenfeiringen til noe koselig? Tenn lys, kjøp gresskar i stedet for groteske masker, og lag en høsttakkefest der barna kan være glade og kreative.