Hopp til innhold

Tom ble frastjålet sykler for 50.000 kroner

Å legge ut skrytehistorier eller GPS-kart over egen trening offentlig på nett, kan koste deg dyrt. Sykkelmiljøet mener de at kriminelle bruker informasjon folk har lagt ut på blant annet Facebook til å finne proffe og dyre sykler de kan stjele.


Tom ble frastjålet sykler for 50.000 kroner
Å legge ut skrytehistorier eller GPS-kart over egen trening offentlig på nett, kan koste deg dyrt. Sykkelmiljøet mener de at kriminelle bruker informasjon folk har lagt ut på blant annet Facebook til å finne proffe og dyre sykler de kan stjele.

SYKKELINERESSERT: Tom Lars Jønsberg håper historien hans kan bidra til at andre sikrer eiendelene sine bedre, men har selv lite håp om å få se syklene sine igjen. FOTO: Lise Forfang Hagen / NRK

Tom Lars Jønsberg

IVRYG SYKLIST: Tom Lars Jønsberg fra Bodø.

Foto: Privat

Hver dag i sykkelsesongen blir om lag 45 sykler meldt stjålet her i landet. Og sykkeltyvene blir stadig mer avanserte. Bodø Cyckleklubb advarer nå mot å skryte over egen treningsinnsats på Facebook, eller bruk av treningsprogrammer til mobiltelefon som avslører hvor du bor.

Tom Lars Jønsberg fra Bodø er en ivrig syklist, og har det siste året investert i både sykler og utstyr til en verdi av over 50.000 kroner.

Men da Jønsberg skulle ut på sykkeltur sist søndag, fikk han sjokk.

– Jeg skulle teste ut en ny rute med fatbiken. Jeg var ferdig påkledd, hadde fylt flaska med vann, og gikk ut i garasjen. Da så jeg at begge syklene mine var borte.

Jønsberg hadde også en del annet elektrisk utstyr i garasjen. I naboboden stod dessuten familiens øvrige sykler. Men det var kun de mest verdifulle syklene, i tillegg til noe spesialutstyr, som var tatt.

– Jeg hadde fått et nytt styre i posten, i tillegg til en tang for å reparere kjedet med. Dette kom på lørdagen. Søndag var alt dette stjålet, sier han.

– Kan ha fulgt med på sosiale medier

Fatbike

FATBIKE: Tom Lars Jønsberg ble frastjålet en såkalt «fatbike» til mange tusen kroner.

Foto: Privat

Det at tyvene opererer målrettet, kan tyde på at de følger med på sosiale medier – i tillegg til en mobilapplikasjon som heter «Strava». I denne applikasjonen kan syklisten loggføre detaljer om sykkelturen, i tillegg til en rekke treningsdata gjennom bruk av telefonens innebygde GPS-funksjon.

– Man kan også få opp et detaljert kart over hvor man har syklet. På den måten er det forholdsvis enkelt å finne ut hvor man bor, forklarer Jønsberg.

Avhengig av hvilke personverninnstillinger man har inne på applikasjonen, kan man enten velge å ha disse detaljene liggende ute offentlig, eller man kan velge å lukke den helt.

– For mitt vedkommende hadde jeg den kun åpen for folk som følger meg. I lys av tyveriet har jeg nå valgt å stramme det inn ytterligere, slik at mange av detaljene nå kun er synlig for meg.

Jønsberg har hørt om flere tilfeller der uvedkommende har fulgt med på aktiviteten på Strava i forkant av et tyveri.

– Det som gjør det ekstra ekkelt, er at tyvene i mitt tilfelle har funnet ut hvilket bygg syklene har befunnet seg i. De gikk ikke i uthuset, hvor resten av syklene befinner seg, men direkte til garasjen. Det tyder på at de har vært i nærheten og fulgt med, mener han.

– Har blitt mer bevisste

Frode Fjelldal-Soelberg

FRA SYKKELKLUBBEN I BODØ: Nestleder Frode Fjelldal-Soelberg.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

I Bodø Cykleklubb har de merket at medlemmene har fått seg en vekker etter flere sykkeltyverier i høst som virker målrettede, forteller nestleder Frode Fjelldal-Soelberg.

– Dette er godt planlagt. I den grad man kan si at tyvene er profesjonelle, så tenker de seg godt om før de begår innbrudd, sier han.

Han mener sosiale medier og bruk av treningsapplikasjoner gjør det lettere for tyvene å gjøre god «research» i forkant.

– Det er ikke vanskelig å finne ut av disse tingene. Jeg vil derfor ikke overdrive intelligensen deres. Dette er sannsynligvis vanlige folk som er i stand til å lese produktkataloger.

Fjelldal-Solberg forteller at mange av medlemmene har blitt mer bevisst hvordan de lagrer syklene sine.

– Mange har også blitt mer bevisst hva de deler på sosiale medier. Adresse og slike ting ligger som regel ute, offentlig tilgjengelig. Da er det ikke så vanskelig å legge sammen to og to hvis man har tilgang til bilder av utstyret.

– Et økende problem

Ole Irgens

SYKLENE BLIR DYRERE: Når syklene blir mer verdifulle, blir de også mer attraktive for tyver, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.

Historien er ikke unik på noen måte. Det stjeles sykler som aldri før i Norge, viser tall fra forsikringsbransjen. Fra 2009 til 2013 økte antall sykkeltyverier med nesten ti prosent. Det betyr i praksis at det nesten stjeles 45 sykler om dagen her i landet.

– Sykkeltyveri er et økende problem. Vi ser at antallet tyverier har steget jevnt de siste årene, og vi ser også at de syklene som stjeles blir stadig dyrere, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.

Forsikringsselskapene utbetalte 58 millioner kroner i forbindelse med sykkeltyverier i fjor, noe som er en økning på 14,9 prosent sammenlignet med året før.

Også de registrerer at stadig flere tar i bruk «treningsapper» som publiserer resultatene på Facebook og andre sosiale medier.

– Vi nekter ikke utbetaling selv om man deler data fra en GPS-app, men vi oppfordrer likevel folk til å tenke seg om før man deler resultatene på Internett, sier Irgens.

– Skru av delingsfunksjonen

På spørsmål om hvor syklene havner hen, sier kommunikasjonssjefen at det er det vanskelig å gi et entydig svar på.

– Vi vet at noen sykler stjeles for å brukes og deretter kastes. Disse finner man igjen i grøfter og skogholt. Andre sykler fraktes ut av landet og blir solgt, sier han.

Han legger til at etter hvert som syklene blir dyrere, så blir de også mer attraktive å stjele for profesjonelle.

– Dette er profesjonelle bander som spesialiserer seg på tyverier av dyre sykler, sier han.

– Hva er ditt beste råd for sykkeleiere der ute?

– Skru av delingsfunksjonene på sosiale apper for å unngå å gjøre det enkelt å lokalisere sykkelen. Vi anbefaler også at man registrerer sykkelen i et godkjent sykkelregister. Da får man også en lavere egenandel dersom den blir stjålet.

– En egen forsirking kan også være gunstig, man får ofte ikke igjen så mye på innboforsikringen.

– Redd saken blir henlagt

Den andre sykkelen

TERRENGSYKKEL: Tom Lars Jønsberg ble frastjålet to sykler. Slik ser den andre sykkelen ut.

Foto: Privat

Tilbake til i Bodø, har Tom Lars Jønsberg allerede installert alarmutstyr på hele eiendommen.

Han håper historien hans kan bidra til at andre sikrer eiendelene sine bedre, men har selv lite håp om å få se syklene igjen.

– Jeg er selvsagt redd for at saken blir henlagt, fordi der er såpass mange sykkelsaker. Sannsynligvis har tyvene gjort seg ferdige i løpet av helgen, for så å forlate landet. Syklene mine er registrert, og vil være vanskelig å omsette her i landet, avslutter han.