NRK Meny
Normal

Tyske speiderjenter inntar Saltfjellet

Den yngste av dem er bare 13 år. Men alderen stopper ikke tyske jentespeidere fra å innta Saltfjellet i kortshorts i bitende vind.

Jentespeidere på Saltfjellet

Jentene har selvsagt med gitar, selv om de ellers bærer med seg så lite som mulig.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Speiderne på Saltfjellet

Tropplederen viser fram en liten nødhjelpsliste med norske ord.

Foto: Anita Borkamo
Speiderne på Saltfjellet

En varm kopp te innomhus gjorde underverker for den småfrosne speidertroppen.

Foto: Anita Borkamo
Tyske speiderjenter på vei inn i teltet

Dette teltet rommer plass til alle åtte jentene. Det blir trangt, men koselig.

Foto: Anita Borkamo
Jentespeider på Saltfjellet

Jentene er i kjempehumør, men fryser nok litt på fjellet.

Foto: Anita Borkamo
Tyske speidere på Saltfjellet

Her er det rett før det skal bades.

Foto: Anita Borkamo
Jentespeiderne på Saltfjellet

Inne i teltet.

Foto: Anita Borkamo

Det er tidlig morgen på Saltfjellet, plutselig høres lyden av ropende jenter, plasking og sang. Litt senere har et nytt byggverk reist seg i lyngen midt i nasjonalparken.

30-50 meter fra der jeg står, og ca 70 meter fra Kjemåvatn på Saltfjellet, troner nå et svart lavvoaktig knappetelt. Et uvanlig syn, og noe som bestemt må sjekkes ut.

Det viser seg at de som har satt det opp, er ikke mindre enn åtte tenåringer fra Greifswald i Tyskland. Åtte speidere, som har satt seg fore å besøke Saltfjellet, for deretter å tilbakelegge strekningen Saltfjellet-Bodø til fots i løpet av en til to uker.

Sur dag på fjellet i kortbukser

Akkurat i dag er de på Saltfjellet, men dessverre viser ikke fjellet eller Kjemåvatn seg fra sin beste side. Det er bitende vind, litt regn i lufta, og kun 10 varmegrader.

De har på seg speiderskjorter og kortbukser, og det hutres veldig i det undertegnede treffer dem utenfor familiehytta, så de blir veldig glad for invitasjonen til å komme inn og varme seg og drikke te.

Inne i hytta går praten lett, og jentene forteller villig om sin reise til Norge, og hva slags planer de har videre. Nå skal de først tilbringe natten på fjellet, og etter de har ankommet Bodø, skal de videre til Umeå for å møtes opp med andre speidergrupper.

Trosset isvannet

Selv om Kjemåvannet kanskje ikke holder mer enn 5-7 grader, er jentene så tøffe at de fleste av dem tar oppfordringen fra NRKs journalist, og hopper ut i det iskalde fjellvannet.

– Det var iskaldt, men etterpå føler man seg virkelig forfrisket og levende, sier 15 år gamle Höra, som er den i gruppen som snakker best engelsk.

Og etter nok en oppvarmingsrunde inne i hytta er det på tide å besøke jentene inne i teltet, der det er klart for både bål og gitarsang rundt bålet. Jentene har hentet døde kvister og laget til et flott bål i midten av teltet, og hullet i taket transporterer ut det av røyken som ikke havner i øynene våre.

Poenget er å ikke gni seg i øynenene, er den energiske beskjeden fra speiderne når de ser journalistens hender på vei opp i ansiktet. – Du må heller lukke øynene, roper de nærmest unisont til meg.

Disse jentene er i gjennomsnitt 15-16 år gamle, men de er tøffe, og har ikke tenkt å jukse å ta toget til Bodø neste dag, som tar under to timer.

– Nei, vi elsker å være her ute i naturen, og vi elsker Norge, sier Höra og de andre entusiastiske ungdommene, som kanskje DU treffer på deres vei fram mot Bodø den nærmeste uka?

Og slik hørtes det ut da reporter Anita Borkamo fikk komme inn i teltet til jentene:

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.