– Russisk ballerina avslørte allierte planer i Norge

En vakker russisk ballettdanserinne spilte en avgjørende rolle da tyskerne til slutt erobret Narvik i 1940, ifølge frigitte dokumenter fra den britiske etterretningen MI5.

Marina Aleksejevna Gubonina Lie, tysk spion

MATA HARI: Marina Aleksejevna Gubonina Lie var en slags norsk-tysk-russisk Mata Hari. Nå viser nye frigitte krigsdokumenter at hennes rolle i Narvik var større enn man tidligere har antatt.

Foto: Foto fra boka Hitlers Spion, gjengitt med tillatelse fra Aschehoug

Opplysningene kaster nytt lys over rollen til den påståtte spionen som i Norge levde under navnet Marina Lie.

Dette er fantastisk spennende nyheter for forfatter Anne Lene Lie, som har arbeidet i årevis med å komme til bunns i de vanskelige spørsmålene omkring Marina Guobonina Lies virke. I 2000 skrev hun boken «Hitlers Spion i norske ballettsko» .

– Marina var kjent som Hitlers spion i Norge. Hun var vakker, hun danset ballett, hun la sin elsk på mektige menn - og hun var tysk og sovjetisk spion i Norge i 1940, forteller Anne Lene Lie til NRK.no.

Gjennom dramatiske hendelser før og under opptakten til annen verdenskrig frekventerte Marina Lie blant annet kongehuset, Gunnvor Galtung Haavik, Geir Tveit og tyske Abwehr.

– Hun ble elskerinnen til Abwehrs Beo Bennecke, var med på et mislykket forsøk på å kidnappe kong Haakon, ble stoppet av Røde Kors og Helge Ingstad. Hun var også direkte invovert i forkant av «Slaget om Narvik», forteller Anne Lene Lie.

Fikk tak i hemmelige planer

Gåten Marina

Boken Hitlers spion i norske ballettsko av Anne Lene Lie.

To tyske agenter i britisk fangenskap fortalte om Lies spionoppdrag, ifølge dokumentene som ble frigitt torsdag.

Hun skal ha blitt sendt til den britiske generalen Claude Auchinlecks hovedkvarter i Tromsø i 1940. Her klarte hun angivelig å få tak i planene for angrepene mot de tyske styrkene i Narvik, noe som gjorde det lettere for tyskerne å forsvare seg.

De alliertes tilbaketrekking fra Narvik førte senere til at Winston Churchill erstattet Neville Chamberlain som britisk statsminister, ifølge avisa The Guardian. Dokumentene viser at den britiske etterretningstjenesten i flere år forsøkte å få påstandene om ballerinaens spionoppdrag endelig bekreftet, uten at dette lyktes.

Mysterium i mange år

The Guardian-artikken om Marina Lee

The Guardian skriver i dag om avsløringene fra de frigitte MI5-dokumentene.

Foto: Faksimile fra The Guardian

– Dette er de bitene i puslespillet jeg ikke klarte å dokumentere i min bok. Marinas rolle i «Slaget om Narvik» var avgjørende, men har vært tiet i ihjel. Hver gang det kommer en ny bok om slaget i Narvik, blir ikke denne historien fortalt. Hadde de allierte fått fatt i henne i Narvik i slutten av mai 1940, og skjønt hva hun holdt på med, ville hun blitt henrettet. Og da hadde legenden hatt alle nødvendige ingredienser, sier Anne Lene Lie.

Hun mener mangekrigshistorikere har sovet i timen i mange år.

– Menn skriver om menns krigshistorie og kvinners rolle blir bagatellisert. Derfor ser jeg disse opplysningene som en fjær i hatten, sier Lie til NRK.no.