NRK Meny
Normal

Tysk forsvarsminister besøker Nord-Norge

I dag besøker den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen Bodø. Det skjer under en uke etter at hennes amerikanske kollega gjorde det samme. – Et signal fra NATO, mener forsvarsekspert.

Tyskland Eurosone

Den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen besøker i dag Bodø. Under møtet med den norske forsvarsministeren skal blant annet situasjonen i nord og fremtidig ubåtkjøp diskuteres.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Det at tyngre allierte gir oss interesse, gir et signal om at Nato-alliansen er reell og at våre områder er interessante, sier seniorrådgiver Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI.

I dag besøker den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen Bodø. Det skjer bare noen dager etter at hennes amerikanske kollega gjorde det samme.

At forsvarsministerne til NATOs to mest folkerike medlemsland besøker Bodø og Norge på så kort tid, mener Friis er tilfeldig, men sier alt som gjøres av forsvars- og sikkerhetspolitiske handlinger sender noen signaler.

– Det er viktig for regjeringen å dra oppmerksomheten nordover og vise de utfordringene vi har knyttet til Arktis og vår nabo i øst.

Vil diskutere ubåtkjøp

Når den norske forsvarsministeren i dag har med seg sin tyske kollega Ursula von der Leyen nordover er også ubåtkjøp et av flere temaer.

– Norge har valgt å kjøpe enten tyske eller franske ubåter. Prosessen med å falle på en endelig beslutning begynner å gå mot slutten og jeg tenker den tyske utenriksministeren er opptatt av at vi skal velge tyske ubåter.

Forsvarsdepartementet legger heller ikke skjul på at ubåter blir et tema.

– De to ministrene skal prate om situasjonen i nord. Norge er også på utkikk etter nye samarbeidspartnere på ubåtkapasitet, og det blir nok et tema, opplyser departementet i en epost til NRK.

Departementet skriver også at Bodø er valgt som møtested, ettersom Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan er sentrum for norsk forsvar.

– Derfor er det naturlig at det blir Bodø.

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø

Det har gått under en uke siden den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter besøkte Bodø. I dag kommer den tyske ministeren.

Foto: Kari Skeie / NRK