Hopp til innhold

Tvillingsykehus skiller lag

– Det har hele tida vært to tvillingsykehus i Helse Nord. Nå skiller de lag, og det er mildt sagt merkelig, sier ordføreren i Alstahaug, Stig Sørra.

ECMO-maskin vs respirator

INTENSIVEN FORDELT: Rana skal rusets opp på intensiven. Nå frykter folk i området rundt Sandnessjøen at deres sykehus blir nedbygd. - To tvillingsykehus skiller lag, sier ordfører Stig Sørra.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sykehuset i Sandnessjøen tapte i dag kampen om å få utvidet intensivavdelingen.

– Det har alltid vært to definerte tvillingsykehus blant sykehusene i nord. Nå tvinger Helse Nord gjennom en nivåforskjell uten at det har vært en god prosess i forkant, sier ordføreren i Alstahaug.

Saka burde ha vært utsatt

På styremøtet i Helse Nords lokaler i Bodø i dag ble det gjort flere funksjonsfordelinger mellom sykehusene i nord. Både kreftkirurgi og behandling av hardt skadde pasienter ble fordelt mellom sykehusene av et enstemmig styre.

Video Får beholde beredskapen

Se TV-saka om hvor de mest alvorlig skadde pasientene skal behandles i framtida.

I intensivsaka stemte representant for Akademikerne, Fredrik Sund mot flertallet, fordi han mener saka er for dårlig utredet.

Ordfører Stig Sørra fra Alstahaug kom først og fremst for å følge saka om hvilket sykehus på Helgeland som skal få ei oppgradert intensivavdeling. Etter styremøtet var han skuffet.

– Jeg hadde jo håpet at styret ville utsette saka for å få den bedre utredet, slik man gjorde i traumesaka, sier Sørra.

– Passivt av Helgelandssykehuset

Stig Sørra, ordfører Alstahaug

BETENKT OG SKUFFET: Ordfører Stig Sørra i Alstahaug.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Helse Nord bestemte i dag at det er Rana som oppgraderes til det som kalles nivå 2. Det betyr at pasienter med organsvikt og behov for respirator, skal sendes til Rana. Stig Sørra mener dette betyr en nedbygging av sykehuset i Sandnessjøen. Og harmen hans retter seg i første rekke mot ledelsen i Helgelandssykehuset.

– Jeg er sterkt kritisk til styrelederen og administrerende direktør i Helgelandssykehuset, som har vært passive også i denne saka. De hadde et hastemøte denne uka for å ende opp med å velge Mo i Rana, og det viser hvor bakpå man har vært, sier Sørra.

Vanskelig sak på Helgeland

Allerede i 2008, for to år siden, ble det gjort ei nivåfordeling på intensiven i resten av landsdelen. Tromsø og Bodø har nivå 3, i mens sykehusene i Harstad og Hammerfest har nivå 2. Det er dette nivået Rana nå får. Det betyr at de skal ta seg av de fleste pasientene med organsvikt på Helgeland.

Intensivenhet- nivå 2- er en enhet i sykehus hvor man kan behandle pasienter som er ”akutt, kritisk syke, som ofte er ustabile og med svikt i flere organsystemer”. I praksis er det viktigste kriteriet at man kan tilby en total behandling av multiorgansvikt, herunder akutt respiratorbehandling. (kilde: Helse Nord)

Resten av sykehusene i Nord-Norge har nivå 1, som er det samme nivået som Sandnessjøen nå får.

Intensiv - nivå 1 - er enheter hvor det ligger pasienter som ikke er så syke at de trenger intensivbehandling, men hvor pasienten er for syk til å ligge på vanlig sengepost. Slike pasienter trenger også ekstra behandlings- og pleieressurser. I dag kalles slike enheter ofte for overvåkingsenheter. Disse kan behandle en-organsvikt, f.eks hjerteinfarkt. (kilde: Helse Nord)

– Har skygget unna

Styremøte i Helse Nord

Direktør Lars Vorland og styreleder Bjørn Kaldhol banket gjennom ei nivådeling på intensiven på Helgeland.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Ordføreren i Alstahaug er svært kritisk til at tvillingsykehusene på Helgeland nå skiller lag.

Vi hadde jo håpet at helse Nord ville gjøre det samme som de tidligere gjorde i traumesaka, nemlig å utsette saka og ta en ny runde. Men det skjedde ikke og det er vi selvsagt skuffet over, sier ordfører i Alstahaug, Stig Sørra etter dagens styremøte i Helse Nord.

Og nå sier styreleder i Helse Nord, Bjørn Kaldhol, at Helgelandssykehuset kunne ha vært tiidligere på banen.

– Jeg skulle ønske Helgelandssykehuset hadde tatt tak i saka om intensiven tidligere, sier Bjørn Kaldhol til NRK.no etter styremøtet.

Ordknapp sykehusdirektør

En særdeles ordknapp direktør i Helgelandssykehuset, Jan Erik Furunes, kommenterer kritikken på denne måten:

– Det har jeg ingen kommentar til. Vedtaket som ble gjort av Helse Nord er helt i tråd med min innstilling til styret i Helgelandssykehuset, sier Furunes.

Styreleder i Helgelandssykehuset, Frode Mellemvik, avviser at de har vært bakpå i denne saka.

– Vi har jobbet godt og lenge med saka, både vi og Helse Nord. Nå er vedtaket gjort i tråd med vår anbefaling, og valget falt på Rana, sier styreleder Frode Mellemvik til NRK.no.

11 kystkommuner berørt

Sandnessjøen havner altså på det laveste nivået når det gjelder intensivmedisinsk behandling. , mens Rana får Helgelandssykehusets definerte intensivavdeling.

– Vi oppfatter dette som ei nedgradering av sykehuset i Sandnessjøen, selv om Helse Nord sier noe annet. Det er 11 kystkommuner som sokner til dette sykehuset. Sykehuset i Rana er mer som et bysykehus. Det er ikke vurdert hva slags transportbelastning intensiv-pasitene nå få, sier ordfører i Alstahaug, Stig Sørra.

Liten forskjell i praksis

I løpet av debatten stilte flere styrerepresentanter spørsmål om hva nivådelinga vil bety for tilbudet ved sykehuset i Sandnessjøen. De fikk forsikringer både fra Helse Nords administrerende direktør Lars Vorland og fagdirektør Jan Norum om at forskjellen mellom nivå 1 og nivå 2 ikke er så stor, og at akuttkirurgien i Sandnessjøen vil bestå som i dag.

– I praksis blir det veldig liten forskjell, sa Norum om nivådelinga på intensiven.

Vorland la også vekt på at saka har versert siden 2008.

- Vi har ventet siden 2008, så for meg har vi ventet nok, sa Lars Vorland til styret i Helse Nord.