Hopp til innhold

TV2: Vet hvem som sendte truslene

Selskapet bak Jodel sier de vet hvem som sendte trusler mot skoler på Helgeland, via meldingsappen.

Kippermoen ungdomsskole

Elevene ved Kippermoen ungdomsskole i Mosjøen er sendt hjem.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Hvis du gjennomfører, eller truer med kriminelle handlinger, er du selv ansvarlig for dine handlinger. Vi har en bruker-til-bruker-anonymitet, men det vil ikke si at man er anonym i det bakenforliggende systemet, skriver grunnlegger Alessio Avellan Borgmeyer til TV2.

Jodel er en meldingsapplikasjon som minner mye om Twitter, men innleggene blir postet anonymt. Man kan se innlegg innenfor en radius på ti kilometer.

Politiet samarbeider med selskapet som står bak applikasjonen. Ifølge TV2 vet folkene bak meldingsappen hvem som sendte meldingene.

I en pressemelding skriver politiet på Helgeland at de kommer til å starte avhør i saken i løpet av dagen.

Evakuerte

I dag valgte ledelsen ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole å sende elevene hjem. Det skjedde mot politiets anbefaling.

– Den var såpass uspesifikk etter vår oppfatning, at vi da ikke valgte å gå til det skrittet, sier stabssjef Ståle Sommerseth i politiet på Helgeland.

– Tar dette på alvor

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel
Foto: Skjermdump fra Jodel

Han opplyser at det ble sendt patruljer til begge skolene, og at de ut fra en totalvurdering anbefalte skolene å holde åpent. Det var politiet som varslet skolene om meldingene.

Politiet har startet etterforskning i saken og får blant annet bistand fra Kripos for å avdekke hvem som har sendt meldingene.

– Saken etterforskes på vanlig måte. Vi står ofte overfor trusler i ulike former og det er ikke noe fremmed for oss. Vi tar dette på alvor og ønsker å finne ut hvem som har lagt ut dette, sier Sommerseth.

Ny skole evakueres

I formiddag ble også de tre avdelingene til Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana stengt.

– Truslene i Mo i Rana er rene kopier av dem som ble sendt i Mosjøen tirsdag, bare med en endring av navn på skolen. Vi er i tett kontakt med nettstedet, som har i sine vilkår at du som bruker samtykker i å ikke være anonym dersom det skjer kriminelle handlinger, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt til NTB.

«Bowling for Kippermoen»

Den første trusselen ble lagt ut på appen Jodel, der brukerne er anonyme, i 12-tiden tirsdag ettermiddag.

Meldingen lød: ikke kom på skolen i morgen Kippermoen. Lærerne skal få svi. Hvordan svir det lærerne om drittungene ikke dukker opp? Er vel dere som går glipp av noe, ikke de. skoleskyting? Bowling for Kippermoen.

Politiet påpeker at uttrykket Bowling for Kippermoen refererer til dokumentarfilmen Bowling for Columbine, en filmatisering av en skolemassakre i USA i 1999 der to elever ved skolen skjøt og drepte tolv medelever og en lærer.

Tror på snarlig pågripelse

Politiet tror de snart vil pågripe dem som står bak.

– Vi sier ikke hvis, vi sier når. Vi er i tett kontakt med nettstedet, som har i sine vilkår at du som bruker samtykker i å ikke være anonym dersom det skjer kriminelle handlinger, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt til NTB.

De som står bak truslene, risikerer fengsel eller bøter, ifølge Vordal.

Politiet overvåker nå nettsamfunnet selv, samtidig som det kommer inn tips om trusselmeldinger. Den siste så langt kom i Mo i Rana klokka 10.30.

Vordal fraråder andre å kopiere meldingene, både på grunn av frykten det skaper og risikoen de selv løper.

– Vi har sett at flere ser på dette som en mulighet til å få fri fra skolen, sier han til NTB