TV-debatt i kveld: Tar til orde mot bunadsgeriljaen

Trenger vi å opprettholde hver minste fødeavdeling? I dag er det debatt fra Sakrisøy i Lofoten.

Debatten på Sakrisøy om fødetilbud

HISSIG ORDSKIFTE: Lederen for Bunadsgeriljaen på Helgeland, Line Rønning Føsker (t.v.) stiller til debatt med Anja Larsen Halleraker på NRK1 klokka 21.20 i kveld. Her sammen med programleder Ingerid Stenvold.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi må markere at nok er nok!

Lederen for Bunadsgeriljaen på Helgeland, Line Rønning Føsker, er klar i sin tale. Hun mener fødetilbudet i distriktene har blitt for dårlig.

I kveld møter hun til debatt når NRK arrangerer folkemøte på Sakrisøy i Lofoten. Temaet er nettopp fødetilbudet i distriktene.

– Å føde et barn er det viktigste man gjør i livet. Da trenger man nærhet til et godt fødetilbud, til en fødeavdeling.

Hennes viktigste budskap er at det ikke hjelper å sentralisere og få fantastisk gode kvinneklinikker hvis man ikke når fram.

– Fødsel er akutt. Man trenger et sykehus i ryggen og få hjelp når man trenger det.

Hvordan påvirker politikken i Norge folks hverdag? I folkemøte om distriktspolitikk, møtes politikere og publikum i Lofoten. Med fokus på det lokale viser vi hvordan politiske valg preger nordmenns hverdag. Programleder er Ingerid Stenvold.

Se den debatten fra Sakrisøy her.

– De fleste når fram

I dag har de tre største byene på Helgeland hvert sitt sykehus: Ett i Mo i Rana, ett i Mosjøen og ett i Sandnessjøen. Fram mot 2025 skal en ny sykehusstruktur på plass.

Og da ligger det an til at Sandnessjøen vil ryke. Noe Bunadsgeriljaen er lite fornøyd med.

Line Rønning Føsker

Line Rønning Føsker stiller i bunad når det er debatt fra Sakrisøy i kveld.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Sandnessjøen er også truet av en rekke andre nedleggelser og står i fare for miste en lang rekke arbeidsplasser de neste årene.

Anja Larsen Halleraker er jordmor på en fødeavdeling i Oslo og er motdebattanten Føsker møter i kveld.

– Det er faktisk 98 prosent av de fødende som når fram tidsnok, også i Finnmark, sier hun.

– Ett sykehus for hele Norge?

Folkemøte på Sakrisøy

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Ap-leder Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Frank Bakke Jensen og KrF-nestleder Ingelin Noresjø møtes til debatt i Lofoten i kveld.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Halleraker har skrevet en kronikk, hvor hun avslutter med følgende: «I valget mellom kort reisevei og fødeavdelinger med topp kvalitet, vet jeg hva jeg ville valgt».

Line Rønning Føsker i Bunadsgeriljaen på Helgeland mener på sin side at vi står overfor en rasering av fødetilbudet i distriktene.

– Argumentasjonen til Halleraker kan man dra så langt som å si at man kanskje skulle hatt ett stort sykehus for hele Norge. Du må stoppe en plass.