Tusener til Reinefjorden

Flere tusen løser i sommer billett med rutebåten på Reinefjorden. Men bare sju personer er bofast i den veiløse fjorden.

"MS Fjordskyss"

SKYTTEL: I sommer går lokalbåten ”MS Fjordskyss” ekstraturer så å si hver dag.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

-Det har vært en jevn økning av passasjerer de siste årene, sier skipper Knut Ivar Ingebrigsten på ”MS Fjordskyss” til NRK Nordland.

Lokalbåten ”Fjordskyss” går i fast rute fra Reine, kommunesenteret i Moskenes i Lofoten, og inn til anløpene i Reinefjorden: Rostad, Kjerkfjord, Engelsneset, Vinstad og Forsfjorden.

Jevn fraflytting

Småbygdene i Reinefjorden har opplevd jevn fraflytting gjennom et hundreår, og i dag er det til sammen bare sju helårs fastboende.

Reinefjorden

REINEFJORDEN med Rostad nærmest til høyre.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Men i to hektiske sommermåneder er situasjonen ganske annerledes. Da kommer hyttefolket, og de som har tatt vare på de gamle gårdene, oftest etterkommere etter menneskene som en gang befolket disse den gang livskraftige bygdene; med fiske og jordbruk som levevei.

Berømt strand

Men den store trafikken er det turistene som står for. Vakre ord om den storslåtte naturen i området har nådd ut over den ganske verden. Reinefjorden er omkranset av 1000 meter høye kvasse tinder, og oppleves mektig og eksotisk. Og Bunesstranda blitt en av de store attraksjonene i denne delen av Lofoten.

Bunesstranda

POPULÆR: Bunesstranda har blitt en attraksjon.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Bunesstranda ligger på Lofotens ytterside, cirka en times rolig gåtur fra kaia på Vinstad. Stien går gjennom bygda Bunes, dernest over et skar (75 moh).

-Ja, de fleste passasjerene skal til Vinstad, for å ta turen til Bunesstranda, sier skipper Ingebrigtsen.

-For få år siden var det nok at vi kun gikk avgangene etter rutetabellen. I sommer har vi vært nødt til å gå ekstraturer så å si hver dag for å få alle folkene med oss, sier han.

Utpreget sesong

Etter en rolig vinter, begynner trafikken å ta seg opp utover våren, før det tar løs i slutten av juni, og det følger to intense måneder for lokalbåten, som har plass til bare tretti passasjerer.

3000 i juli

Bare i juli i fjor fraktet ”Fjordskyss” 3000 passasjerer på Reinefjorden. Tallet for juli i år ser ut til å bli omtrent det samme, ifølge skipperen.

-Det var forresten merkbart i fjor - etter at NRK tv hadde vært her inne og lagd ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Da var det mange nordmenn som absolutt måtte se Reinefjorden, sier han.

Har du sett Reinefjorden?