Turistanlegg for utenlandske turistfiskere er i kraftig vekst i Nord-Norge. Nå vil havforskerne ha fangstene registrert slik at man ikke ender opp med å ta knekken på kysttorsken.
Det sier forskningsleder Jacob Gjøsæter ved Havforsknings-instituttet.
- De tallene vi legger til grunn når vi skal anbefale kvoter og reguleringer, kan bli veldig gale hvis vi ikke tar med tall for det som blir tatt av fritidsfiskere, sier han.
Ifølge Reisebedriftenes landsforening, RBL, ble det i 2000 registrert 940 turistanlegg for fritidsfiskere i hele Norge. I dag regner man med at antallet for lengst har passert 1000, og nå er det i Nord-Norge at veksten skjer. Daglig kommer det busser med turister fra Sverige, Finland og Tyskland.
Paul Jensen
Hvor mye fisk de egentlig tar med seg tilbake, er det ingen som vet. Det bekymrer leder Paul Jensen i Norges Kystfiskarlag.
- Det kan bli et problem, særlig hvis det nå er så dårlig med kyttorsken som forskerne mener, sier han.
I dag finnes det ingen begrensninger på hvor mye fisk turistene kan ta med seg ut av landet, så lenge de
Den svenske sportsfiskeren Ragnar Lagergren med en 21 kilos torsk tatt ved Sørvær i Finnmark. Foto: Nordic Sea Angling.
fortoller fisk som er verdt mer enn 5000 kroner.
Nå jobber Fiskeridepartementet med en forskrift som sier at det fra og med årsskiftet bare skal være lov å ta 25 kilo fisk ut av landet. Selv om reiselivsbedriftene selv har tatt initiativet til å registrere hvor mye turistene fisker, stiller de seg kritisk til forslaget.
Ifølge reiselivsbedriftene er det i dag uansett de færreste som tar med seg over 25 kilo filét hjem. Påstanden om turister som kommer til Norge med tomme frysere og returnerer med over 100 kilo filét, er stort sett en myte, ifølge distriktsjef Bjørn M. Bjerke i RBL.
- Ser man på en bobil, kan man spørre hvor det er plass til en fryser. Og spør man om noen har sett at dette skjer, så blir svarene stort sett borte, sier han.