Hopp til innhold

– Det har gått bedre enn vi fryktet

NHO Reiseliv er fornøyde til tross for at turistene sviktet Nordland i sommer. Det kunne nemlig vært langt verre ifølge avdelingsleder Geir Solheim.

Thon hotell, Lofoten

Turistene sviktet Nordland i sommer. Dermed ble mange hotellsenger stående tomme rundt om i fylket.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Tall fra ststistisk sentralbyrå viser at hotellene i Nordland hadde over 100 000 færre gjestedøgn sammenlignet med fjoråret.

I går uttalte hotelldirektør Frank Olsen at grunnen til besøkssvikten er at Nordland er for dårlige verter. Han mener elendig infrastruktur må ta mye av skylda for at hotellsengene står tomme.

Geir Solheim

Avdelingsdirektør i NHO Reiseliv Geir Solheim.

Foto: NHO Reiseliv Nord-Norge

– Når vi vet at halve Europa er på dunken er det jo klart at det er andre årsaker enn veistandard som spiller inn, sier Geir Solheim, avdelingsdirektør i NHO Reiseliv.

Færre utenlanske, flere nordmenn

Solheim er ikke panikkslagen over tallene som viser en 12 prosents tilbakegang fra i fjor.

Han trodde finanskrisa kom til å bli mye mer merkbar for turistnæringa her nord enn den har vist seg å være.

– Vi har stått han godt av sammenlignet med hvordan vi fryktet at det kom til å bli og vi har stort sett klart å dekke opp frafallet av utenlandske turister ved å få nordmenn til å feriere hjemme de siste årene.

Men denne sommeren var tallenes tale klare, og spesielt i juli var nedgangen stor.

2013

Sum

730.322

nedgang (fra 2012)

100.042

Juni

225.797

nedgang

30.970

Juli

293.450

nedgang

54.908

August

211.075

nedgang

14.164

– Må gjøres grep

– Det er all grunn til å rope et skikkelig varsku. 100.000 færre gjestedøgn tilsvarer en tapt verdiskapning på 150 millioner kroner for reiselivsnæringa, sa hotelldirektør Frank Olsen da tallene ble presentert.

Solheim er enig i at varsellampene blinker.

– Det er ikke tvil om at det må gjøres noen grep dersom vi skal få flere hit i sommermånedene og unngå at besøket synker ytterligere.

– Produktet må stå i stil med prisen

Solheim er også enig med Olsen i at Nordland må bli bedre verter.

– Både kvaliteten og innholdet i det vi tilbyr må bli bedre. Norge er et av verdens dyreste land å feriere i. Da er det klart at det vi tilbyr må stå i stil med pris.

I Nordland har den såkalte bussturismen gjort at besøkstallene har vært jevnt over gode siden krigen, men denne typen turist blir sjeldnere og sjeldnere. I dag er turistene ei langt mer sammensatt gruppe som krever mer.

– Det er ikke lenger nok for de besøkende å hoppe av bussen og kjøpe et postkort. Reiselivet må profesjonalisere seg og gi tilbud til mange ulike typer gjester. Kvaliteten på det vi leverer må bli bedre og de som jobber i næringa må få større kunnskap, sier Solheim.