Trygve Hoff som pensum

Elevene i kulturskolen i Salten skal bli bedre kjent med Trygve Hoff og ta opp arven etter han.

Trygve Hoff

Trygve Hoff ville fylt 70 år i år. Jubileet makeres med forestilling av elevene ved kulturskolen i Saltdal.

Foto: Arild S. Ellefsen

Fredag kveld har elevene stor festforestilling i Saltdalshallen til ære for visekunstneren, som ville ha fylt 70 i år.

Elever ved Rognan barneskole

Elevene ved Rognan barneskole hyller Trygve Hoff med fakler.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Det vi ønsker å oppnå er at ungene i Saltdal og i Salten-distriktet skal bli veldig godt kjent med det Trygve Hoff har laget. Det er jo veldig mye som er direkte rettet mot barn.

Men også andre ting han befattet seg med, som barn har interesse av. Det sier Eva Ruth Spørck til NRK Nordland.

Hun er rektor i Kulturskolen i Saltdal. Hjemkommunen til Trygve Hoff, tekstforfatteren, komponisten og visekunstneren, som døde i 1987 og som ville ha fylt 70 i år.

Fredag skal over 100 kulturskoleelever fra hele Salten ha stor festforestilling i Saltdalshallen på Rognan til ære for Trygve Hoff.

Her er alle kulturskolens uttrykk representert; dans, sang, drama og bildeuttrykk, inspirert av Trygve Hoff og det han laget.

Eva Ruth Spørck

Eva Ruth Spørck er rektor ved kulturskolen i Saltdal.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Dette er et samarbeidsprosjekt gjennom Salten regionråd, der elever fra alle Salten-kommunene deltar og flere av elevene må overnatte her hos oss fordi veien hjem er lang, forteller Eva Ruth Spørck.

"Lyset i mørketida" er en av Trygve Hoffs mest kjente viser. Og en tittel som kan være til inspirasjon for mange. Ikke minst for kulturskolelevene i Saltdal.

- Jeg sa bare tittelen; ”Lyset i mørketida”, og så fikk de jobbe etter det. De er så kreativ ”mine barn”, sier lærer i billedkunst i kulturskolen i Saltdal Ann-Christin Ceder.

Lys i mørketid. Bilder laget av elevene ved kulturskolen i Saltdal

Lys i mørketid. Bilder laget av elevene ved kulturskolen i Saltdal.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Med stolthet betrakter hun bildene som elevene hennes har malt, etter inspirasjon fra ”Lyset i mørketida”.

- Jeg tenkte på at det alltid er lys i andre siden av tunellen. Uansett hvor hardt det er, det er alltid lys i enden, forteller 13 år gamle Edel-Mariell Dahl fra Rognan.

Elever ved Rognan ungdomsskole

Elever ved Rognan ungdomsskole er med på å hedre kommunens store visekunstner.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Denne uka kom boka ”Lyset i mørketida”, som Trygve Hoff gjorde sammen med billedkunstneren Karl Erik Harr ut i nytt opplag. Boka skal brukes aktivt i kulturskolen i Salten.

Den har vært utsolgt i flere år etter at den ble gitt ut som et resultat av tv-serien ”Lyset i mørketida” som ble spilt inn i Saltdal i 1984 der Trygve Hoff deltar sammen med lokale skuespillere.

NRK1 viser nå serien i reprise, og første del sendes fredag ettermiddag, samtidig med den store festforestillingen i Saltdalshallen.