Trygg Trafikk: – Barn uten refleks utsettes for stor risiko på halloween

– Folk har gode holdninger, men er generelt ikke flinke nok til å bruke refleks, mener Trygg Trafikk. Nå ber de foreldre tenke over trafikksikkerheten til barna sine.

SoMe-video som viser barn i mørket med refleks. Mye tekst på bildene.

Husker du denne? Videoen som ble delt av NRK på Facebook for et år siden, ble sett av over 1,5 millioner.

– Sørg for at barna er synlige, lyder den kontante oppfordringen fra distriktsleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk, i forkant av halloweenkvelden 31. oktober.

I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning. Bare ta en titt på videoen over.

Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk

Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk.

Foto: Privat

Vassboten har flere råd for å trygge trafikksikkerheten til både store og små som skal gatelangs mandag kveld.

For eksempel kan man feste refleksbånd rundt hver fot, slik at refleksen ikke går ut over kostymet man har på seg.

En kan også bruke «dinglereflekser» som henger ned, eller finne klistremerkereflekser med skrømt eller spøkelser. Også de voksne må huske på refleksen, sier Vassbotn.

– Å gå i mørke klær langs veien om kvelden på denne tiden av året, medfører stor risiko uten refleks. En blir så godt som usynlig.

Mange skades årlig

Tall fra Finans Norge viser at mellom 10 og 20 fotgjengere omkommer i trafikken hvert år i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens cirka 450 blir lettere skadd.

Pål Rune Eklo

Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, oppfordrer Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Foto: Gjensidige / Jo Michael Figueiredo

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Bare om lag fem prosent av dem som blir skadet bruker refleks, opplyser forsikringsselskapet Gjensidige.

– Uten refleks er du synlig først på 25–30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har cirka to sekunder på å reagere før det smeller, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han forteller at risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks.

– Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes.

Ber andre trafikanter være oppmerksom

Også andre trafikanter som er ute og kjører mandag kveld, bør være OBS på at det kan være både unge og voksne som ikke har på seg refleks, sier Kari Vassbotn.

– Er folk generelt flinke til å bruke refleks i høstmørket?

– Folk har gode holdninger, men er ikke flinke nok. I Nordland vet vi at bare cirka 40 prosent bruker refleks. Det er for dårlig, sukker distriktslederen.