NRK Meny
Normal

Truet politiet med kniv: – Et desperat rop om hjelp

Advokaten til 19-åringen som i formiddag truet politiet og familien sin med kniv, sier handlingen var et desperat rop om hjelp.

Blokk evakuert etter trusler i Meløy

Politiet evakuerte tirsdag formiddag en boligblokk etter at en mann truet dem og familien med kniv i Meløy i Nordland. Mannen er fra Midtøsten og skal sendes ut av Norge.

Foto: Andreas Eik, Framtida

– Politiet kom på døra og skulle sende han ut. Verken han eller noen andre i familien visste hva de skulle gjøre for å komme i kontakt med meg. Det gjorde at han tydde til denne desperate handlingen, sier Zulifqar Munir, som er advokat til 19-åringen.

Zulifqar Munir

19-åringens advokat, Zulifqar Munir, mener situasjonen var mindre dramatisk enn det virket.

Foto: NRK

Politiet i Salten rykket tirsdag morgen ut til en adresse i Glomfjord i Meløy for å hente en mann (19) fra Midtøsten som skulle uttransportertes fra Norge. Klokken 11.15 meldte politiet at trusselsituasjonen var avklart, og at uttransporteringen av 19-åringen fortsetter som planlagt.

Forskanset seg

Mannen er bosatt på et asylmottak i Salten, men var på besøk hos familien sin i Glomfjord. Han hadde søkt om familiegjenforening, men søknaden ble avslått.

– Da politiet kom på stedet nektet mannen og hans familie å åpne for politiet. Det er blitt satt fram trusler om at familien vil bli skadet og at politiet vil bli møtt med kniv, opplyste fungerende stabssjef Bent Are Eilertsen ved Salten politidistrikt tidligere i dag.

(artikkelen fortsetter under)

Gisselaksjon Glomfjord - 19 år asylsøker

BLE PÅGREPET: Her følger den unge mannen med politiet. Han skal sendes ut av Norge senere i dag.

Foto: Andreas Eik / Framtia

Forhandlet med familien

Politi, brann og ambulanse vas raskt stedet og politiet iverksatte evakuering av beboerne i boligblokken.

Bent Are Eilertsen Salten politi

– Da politiet kom på stedet nektet mannen og hans familie å åpne for politiet, sier fungerende stabssjef Bent Are Eilertsen ved Salten politidistrikt.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

– Politiet startet jobben med å løse situasjonen via dialog, sier Eilertsen.

Etter en tid kom hele familien på fire medlemmer ut av leiligheten.

– Jeg snakket med faren til 19-åringen som situasjonen fortsatt pågikk. Mitt råd var at han la fra seg kniven og ble med politiet, forklarer Munir.

Advokaten hevder situasjonen ikke var så dramatisk som det virket.

– Faren til 19-åringen var rolig og behersket på telefonen. Jeg snakket også med politiet som var på stedet, og de var også fornøyde med at alt foregikk rolig, sier Zulifqar Munir.

Til Spania onsdag

Den unge mannen befinner seg nå i politiets varetekt, og uttransporteringen onsdag vil gå som planlagt. Resten av familien blir tatt hånd om av politiet.

– Vi har aksjonert på oppdrag fra UDI. Han har ikke lov å oppholde seg i Norge, og Salten politidistrikt har fått i oppdrag å føre ham tilbake til Spania. UNE har konkludert med at han skal tilbakeføres til Spania, opplyser leder for Politiets utlendingsenhet i Salten politidistrikt, politioverbetjent Harald Jakobsen.

Grunnen til at 19-åringen ikke får lov å være sammen med resten av familien i Norge, er den såkalte Dublin-avtalen som Norge har sluttet seg til.

«Dublin-forordningen er en avtale mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge. Den bestemmer hvilket av disse landene som har ansvaret for å behandle søknaden om beskyttelse», skriver UDI på sine nettsider.

– Denne saken viser en horribel praksis fra Utlendingsnemnda. I en kaotisk situasjon da familien flyktet kom de vekk fra hverandre. Min klient måtte flykte alene og kom først til Spania. Han sliter med traumer på grunn av splittelsen han hadde fra familien, og det kan ikke behandles hvis han nå blir sendt vekk fra familien igjen, sier Munir.

Resten av familien har oppholdstillatelse.