Hopp til innhold

Her sikres båten i voldsomt uvær: – På kanten av all fornuft

Flere hundre kunder er strømløse, Trær velter og lastebiler blåses av veien. Men i Lofoten er det tydeligvis ingen vindstyrke som hindrer folk i å se til båten på en onsdag.

Mann sikrer båten i full storm på Ballstad

En person i Ballstad i Lofoten sikret båten sin i havnen i et voldsomt uvær, onsdag.

Foto: John inge Berg

– Det er på kanten av all fornuft. Men han sto den av og fikk fortøyd båten, så han gjorde en god jobb sånn sett.

John Inge Berg tok onsdag et bilde som får de fleste til å grøsse.

En mann går ut på en flytebrygge i Ballstad i Lofoten, for å sikre båten sin ordentlig mot den sterke vinden.

– Jeg vil tro at han var noe fuktig, men det ser ut til at det gikk bra med han, ler Berg, som selv fikk kjenne på vinden da han var ute og syklet.

Rev av taket til turnhall

Klokka 19 melder Vesterålskraft at 307 kunder i kommunene Øksnes og Bø er uten strøm for øyeblikket. I Lofoten er 99 kunder uten strøm, ifølge Lofotkraft.

Det er en sterk vind og mye vær over store deler av Nordland i dag. Spesielt i området rundt Lofoten har det vært ille.

Rita Erdahl ble ordentlig kjent med stormen da hun filmet at den dro av deler av den nye Polarkrafthallen i Kabelvåg.

– Heldigvis har ikke vinden tatt noen større deler av taket. Det er deler av topptaket som har blåst bort. Jeg ser at det fortsatt kommer ting derifra.

– Hvordan ser det ut utenfor vinduet ditt?

– Sjøen pisker godt her og det blåser og regner godt. Jeg kan heldigvis ikke se så mange flere ødeleggelser, foruten naboen som har mistet taket på uthuset sitt, sier Erdahl.

Hun forteller også at hun måtte være forsiktig da hun luftet den lille hunden sin, ettersom den er så liten at den står i fare for å blåse bort.

– Men vi er vant til det. Jeg håper bare at det ikke blir noen større skader.

Brannvesenet fjerner tak i Svolvær

Brannvesenet i Vågan måtte fjerne en del tak på gamle Royal Hotel i Svolvær. Noe hadde løsnet, som gjorde at de bestemte seg for å fjerne resten.

Foto: Privat

Bjørn Tore Nergård er daglig leder i Vågan eiendom. De har ansvaret for Polarkrafthallen, som er kombinert turn og håndballhall.

– Foreløpig er det snakk om 30–40 kvadratmeter med takpapp og isolasjon som har løsnet. Det er ikke store deler, så det er ikke snakk om at de kan gjøre skade. Vi oppfordrer likevel folk til å holde seg unna området, sier han.

Brannvesenet er på stedet, i tillegg har kommunen folk inne i hallen som blant annet jobbe med å sikre utstyret i turndelen av hallen.

– Vi har litt vanninntrenging, men vi har et undertak som tar unna mesteparten, så akkurat nå er det ingen akutt fare for store ødeleggelser, sier Nergård.

Vind på Mjelle

Uværet i Nordland onsdag var både skremmende og vakkert. Her fra Mjelle utenfor Bodø.

Vind og vær på mjelle

Uværet i Nordland onsdag var både skremmende og vakkert. Her fra Mjelle utenfor Bodø.

Risikabel spasertur i stormen

Denne personen tok seg en litt risikabel tur ut på moloen i Ballstad, for å sikre båten i stormen som herjer i Nordland onsdag.

Video av bølgene på Mjelle i Bodø.

Orkan styrke

Laster Twitter-innhold

Meteorologene melder om vindkast på opp mot 40 sekundmeter, altså orkan styrke.

Og ifølge Barentswatch skal bølgene utenfor Røst, Værøy og Moskenes komme helt opp i 18 meter i maks bølgehøyde, og rundt 10 meter i signifikant bølgehøyde.

Det har naturlig nok medført en rekke innstillinger i ferge- og hurtigbåttrafikken på nordlandskysten.

På Sortland i Vesterålen har de hatt vindkast helt opp i 48,3 m/s (174 km/t) på Ånstadblåheia på 500 meters høyde, skriver Torsten Hanssen på Twitter.

I Bodø blåser det også godt. Det stopper imidlertid ikke Hurtigruta fra å legge til kai. Tom Antonsen filmet Richard With da den la til tidligere onsdag ettermiddag.

– Det er imponerende. Jeg er selv seiler og vet hvordan det kan være å legge til kai medvinds i kuling. Det kan være i overkant spennende, sier han til NRK og legger til:

– Ofte har man bare en sjanse på å gjøre ting rett.

Hurtigruta legger til i Bodø

– Bistå naboer

Operasjonsleder Kjetil Kaalaas ved Nordland politidistrikt, sier til NRK at de har nok å henge fingrene i, men ikke bare i Lofoten.

Vinden er sterkest i Lofoten, men de som måtte befinne seg i området rundt Bodø og flere andre steder i fylket, bør passe seg.

– Vi har tak som faller av, trær som har gått over veien og gjerder som holder på å løsne. Akkurat nå har vi fått melding om at en lastebil har blitt blåst av veien ved Rørvika i nærheten av Svolvær i Lofoten.

Politiet ber folk om å være ytterst forsiktig i uværet.

– Dersom det er fare for liv og helse, ta kontakt med politiet. Dersom forholdene tillater det, bistå naboer og ev. andre som måtte trenge hjelp.