Hopp til innhold

Trosset bygdedyret - valgte gresk

Sammen med sin greske partner Costas, har Mari Djuplastli innført en smak av syden i nord.

Mari Djuplastli foran restauranten sin

SAMLINGSPUNKT: Mari Djuplastli har laget en møteplass for folk i Drevja.

Foto: Jostein Pedersen / NRK

- Det er viktig å ikke tenke for mye på det såkalte bygdedyret. Hvis jeg hadde gjort det, hadde jeg ikke hatt en gresk restaurant i Drevja idag, sier Djuplastli.

For Drevja i Vefsn er et godt stykke unna greske øyer og solrike middelhavsstrender. Å etablere en gresk restaurant i nord kan mildt sagt kalles et risikoprosjekt, men det er en risiko Mari og hennes greske partner Costas har vært villige til å ta.

- Jeg bor sammen med en greker og han er kokk så vi måtte finne på noe. Hvorfor ikke en restaurant, med et innslag av gresk mat? Så får vi teste det på drevjeværingan og se om det fungerer. Og det har det gjort, sier hun.

Lokal vri

Etter mange år i restaurantbransjen i Trondheim flyttet hun hjem til hjembygda Drevja i Vefsn Kommune. Sammen med sin greske samboer Costas har hun startet restaurant i de gamle samvirkelaglokalene i bygda. Lokaler som har stått ubrukt i mange år. Restauranten har blitt oppkalt etter det gamle samvirkelaget.

- Det var jo Avdeling 7 Samvirkelaget. Og da syntes vi det var greit å ta det for det var noe alle kjente til. Istedet for å lage et eksotisk navn på det som ikke har noe med Drevja å gjøre.

- Har drevjeværingene begynt å tillegge seg en middelhavslivstil?

- Det vet jeg nå ikke, men jeg håper de har lyst til å gå ut litt mer. Ikke bare for å drikke å spise, men for å treffe folk. Når det ikke er noe annet å finne på her så føler jeg at vi må møtes mer. Det er viktig å vare på hverandre, forteller Djuplastli.

En møteplass

For ifølge Mari Djuplastli er det ikke penger og profitt som er det viktigste når man etablerer en gresk restaurant i en liten bygd som Drevja.

- Meninga var å få samlet bygdefolket igjen på en eller annen måte. For det var ingenting her, bortsett fra bygdelaget. Vi har fått samlet mye av folket og de treffes. Det er det som er det viktigste for meg, sier Djuplastli.

- Tror du dette kan være en ny trend i småbygder rundt omkring?

- Jeg tror jeg ser en liten trend i det. Hvis man ser rundt på Helgeland, så er det mer og mer spesielle ting som dukker opp. Folk prøver seg på en liten nisje. Jeg håper det går bra for alle som tør å prøve, for det er veldig mye jobb bak, sier hun.

Hør radiosaken her:

Gresk restaurant i Drevja