Hopp til innhold

Forsvarsministeren: – Førstegangstjenesten går som normalt

De 1200 rekruttene som skal inn i førstegangstjeneste fra april skal møte som normalt. – Forsvaret må opprettholde forsvarsevnen, sier forsvarsministeren.

Håkon Myrseth

FORNØYD SOLDAT: Håkon Myrseth (19) i Bodø er fornøyd med at førstegangstjenesten går som normalt. Etter påske er han på plass på Madla ved Stavanger.

Foto: Thale Stordahl

Hvert år tar Forsvaret inn rundt 8000 nye ungdommer til førstegangstjeneste, fra et kull på om lag 60.000.

1200 av disse skal inn i Forsvaret rett etter påske, og innrykket skal skje som planlagt til tross for koronakrisen.

– Dette er noe jeg har planlagt året ut fra, og har gleda meg veldig til. Derfor er jeg glad for at innrykket blir som planlagt i april, sier 19 år gamle Håkon Myrseth i Bodø.

Han er en av de 900 som skal inn i Luftforsvaret like etter påske.

Ytterligere 300 ungdommer skal gjennomføre sin rekruttperiode på Terningmoen ved Elverum. Det er de som skal i Hæren.

Nå er det klart at den alvorlige koronasituasjonen ikke gjøre at inntaket av rekrutter utsettes.

– Jeg har selvfølgelig vært bekymra for avlysning. Og om det hadde skjedd så hadde jeg hatt full forståelse for det.

Tror du det blir trygt med tanke på koronasmitte?

– Jeg har selvfølgelig tenkt på det, men avgjørelsen har nok vært tenkt nøye gjennom så jeg har tro på at det skal gå fint.

Forsvarsministeren: – Godt forberedt

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) foran F-35 Rygge flystasjon

KREVENDE: – Dette er krevende, men Forsvaret må kunne virke. Det er vår del av den nasjonale dugnaden, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter at avgjørelsen om å gjennomføre verneplikten som normalt er basert på en grundig gjennomgang.

Han kan forsikre alle om at Forsvaret gjør hva de kan for å hindre koronasmitte.

– Forsvaret er godt forberedt på å takle en epidemi. I denne situasjonen tar vi de hensynene som må tas for å unngå smitte, sier Bakke-Jensen til NRK.

Håkon Myrseth og de rundt 900 ungdommene som møter opp på Madla etter påske vil få en hverdag som blir annerledes enn dem som møtte opp i fjor.

– Vi må forberede oss på at dette året blir annerledes, også for Forsvarets ansatte. Denne situasjonen vil kunne vare en god stund. Vi følger de helserådene som gjelder til enhver tid. Dersom noen må isoleres gjør vi det. Dette har Forsvaret gode rutiner på, sier forsvarsministeren.

– Må opprettholde forsvarsevnen

Årsaken til at førstegangstjenesten går som normalt er ifølge forsvarsministeren at Forsvaret må opprettholde forsvarsevnen.

– Forsvaret skal fortsatt løse oppdrag som de gjør daglig. I tillegg må vi i denne situasjonene være forberedt på å støtte sivile myndigheter i større grad enn tidligere.

Rekrutter ved Madla

MADLA: Hit kommer 900 nye rekrutter like etter påske. Her er de 6–8 uker og får den første grunnutdanninga som soldat i Forsvaret. Deretter fordeles de til Sjø- og Luftforsvarets baser samt til Hans Majestet Kongens Garde.

Foto: Sara Tangen Killingbergtrø / NRK

Ved å holde fast ved innkalling og dimisjon skaper vi forutsigbarhet der vi kan, både for Forsvaret og personellet i en ellers uforutsigbar situasjon, sier Bakke-Jensen.

I tillegg til førstegangstjenesten er flere tusen ungdommer i 2001-kullet snart klar for sesjon. De to rundene med sesjon vil også gå som normalt.

– Landet er i en krevende situasjon, men Forsvaret er en beredskapsorganisasjon som skal takle dette. Det vil kreves mye av Forsvarets personell i tiden fremover, og vi er avhengig av alle, både ute og hjemme for å leve opp til de forventninger som befolkningen har til Forsvaret i en krisesituasjon.

Gleder seg

I Bodø kan Håkon Myrseth snart begynne å pakke bagen, for å sette kursen mot Madla og Stavanger og ett år i Forsvaret.

Og som de fleste andre ungdommer som får sjansen så gleder han seg:

– Jeg gleder meg til det sosiale og det å få prøve ut mye nytt. Men jeg gruer meg kanskje mest til rekrutten. For det høres tungt ut, men samtidig veldig spennende.

Militær, Rena, førstegangstjeneste

Hvert år tar Forsvaret inn rundt 8000 nye ungdommer til førstegangstjeneste, fra et kull på om lag 60.000.

Foto: Henrik Røyne / Forsvaret