Tror ultimatum kan velte sammenslåing i nord

– Jeg tror ikke vi kommer videre i diskusjonen om en nordnorsk region hvis Bodø eller Tromsø skal insistere på å være regionsenter, mener politisk redaktør i Nordlys.

Ishavskatedralen i Tromsø og Stormen bibliotek i Bodø

Skjalg Fjellheim i Nordlys mener politikerne bør se bort fra de to største byene i Nord-Norge som administrasjonssenter, dersom Troms og Nordland skal slå seg sammen.

Foto: NINA SKURTVEIT/OLAUS EMIL LAKSELVHAUG

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland strakk i dag ut hånden til politikerne i nabofylket i nord, da han ba om støtte til å inngå en intensjonsavtale om sammenslåing med Troms.

Utspillet kom overraskende på mange, etter at fylkestoppene i Nordland og Troms for få uker siden var i åpen krangel om fylkesgrensene i nord.

Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth i Troms omtaler de nye signalene fra Nordland som spennende.

Foto: Marius Fiskum / Pressebilde

Men i Troms mener fylkesrådsleder Cecilie Myrseth at stemningen har vært langt bedre enn det har virket som, og hun ble ikke overrasket over det som ble presentert i dag.

– Til tross for hva folk kanskje har trodd i det siste ukene, så er det ikke sånn at vi ikke har hatt dialog. Det har vi hatt og dette er en av tingene som har blitt løftet fram som en mulighet, sier hun om Norvolls invitasjon.

Mye må avklares

Samtidig gjenstår fortsatt mange avklaringer før det kan bli enighet om en eventuell ny region, og en av de viktigste er hvor et nytt regionsenter skal ligge.

Uenighet der kan bidra til å velte samtalene, mener politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

– Jeg tror ikke vi kommer videre i diskusjonen om en nordnorsk region hvis Bodø eller Tromsø skal insistere på å være regionsenter eller regionhovedstad.

Fylkesrådet i Troms har i sin innstilling til fylkestinget lagt til grunn at Tromsø skal være administrasjonssenter i eventuell ny region. Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland er på sin side tydelig på at «det politiske tyngdepunktet bør forskyves sørover».

Fjellheim mener det er avgjørende at politikerne løfter blikket.

– Jeg tror vi er nødt til å se på løsninger der man finner en løsning hvor Hålogaland, Ofoten, Harstad/Narvik får en rolle som et slags administrativt sentrum i denne nye regionen.

Avventer samtaler

Verken Myrseth i Troms eller Norvoll i Nordland vil i dag si noe om hvor et eventuelt regionsenter bør ligge.

Men Myrseth understreker imidlertid at det er viktig å gå inn i forhandlinger med et åpent sinn.

– Å begynne med ultimatum tror jeg vi har lært av Stortinget at vi ikke bør gjøre. Det kan bli veldig lite produktivt. Alle svar på den type spørsmål kommer vi til å ta i de første samtalene med Nordland. Vi kommer ikke til å ta de i media.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) gikk i dag på talerstolen på fylkestinget i Nordland og ba om støtte til å skrive under en intensjonsavtale om sammenslåing med Troms.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK