Hopp til innhold

Tror høyere pant kan hindre flere dyretragedier

For å unngå forsøpling har også myndighetene et ansvar, mener Naturvernforbundet. – Tross 111 prosent prisstigning har ikke panten blitt økt på 30 år, sier fagsjef Holger Schlaupitz.

Dagros syk av ølboks

For å hindre at folk kaster fra seg bokser og flasker, bør pantesatsen økes, mener Naturvernforbundet.

Foto: Rutt Gustavsen

En dyretragedie i Nordland skaper denne helgen stort engasjement i sosiale medier. Rutt Gustavsen måtte avlive et av dyrene sine etter at skarpe biter fra en ølboks hadde funnet veien inn i fôret. Hun mener det er forferdelig når dyr lider unødvendig, og oppfordrer folk til å tenke seg om idet vi snart går inn i en ny sommer.

Fagsjef Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet mener det har blitt for enkelt for folk å slenge fra seg bokser og flasker langs veien. Han påpeker at en krone for noen i dag betyr mye mindre enn i 1986, som var forrige gang satsen på små bokser og flasker ble endret. Samtidig har prisstigningen vært på 111 prosent, sier han.

– For store flasker var forrige endring i 1993. Pantesatsen har overhodet ikke fulgt prisstigninga. Tar vi høyde for økt kjøpekraft, burde pantesatsen minst vært tredoblet, fastslår Schlaupitz.

Bør gi bøter

Holger Schlaupitz

Det er på høy tid å revidere panteordningen, mener Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet.

Foto: Naturvernforbundet

Han mener det også er et ressursproblem, fordi aluminium krever mye energi å produsere. Samtidig er det lett å gjenvinne på en effektiv måte.

– Aluminium er ikke noe galt emballasjemateriale, så lenge man har en høy gjenvinningsgrad.

Schlaupitz mener at bøter også kan være et relevant grep.

– At man får statuert noen eksempler ved å bøtelegge tilfeller av forsøpling, er nok også riktig. Samtidig er nok økt pant et mer effektivt virkemiddel, sett i lys av hva vi tror politiet vil bruke tida si på.

Ikke alt pantes

Randi Haavik Varberg

Nordmenn er generelt flink til å pante, men det er alltids rom for forbedringer, sier Randi Haavik Varberg hos Infinitum.

Foto: Norsk Resirk

Informasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Infinitum – selskapet som drifter panteordningen i Norge – forteller at nordmenn flest er flink til å pante. De får inn over én milliard flasker og bokser hvert år. Likevel er det rundt 150 millioner som enten forsvinner i naturen eller går rett i søpla årlig.

– Alle panter, men alle panter ikke alt alltid. Det er spesielt når man er på farten, og utenfor den daglige rutinen, at det er lett å kaste fra seg bokser og flasker. For eksempel på ferie.

Hun forteller at det er en prosess i gang hvor man skal se nærmere på panteordningen, men sier at de ikke vet noe sikkert enda.

Ser ikke behovet

Odd Henriksen (H), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, forteller at dette ikke har vært et tema som de har diskutert noe særlig politisk.

– Jeg ser ikke umiddelbart noe behov for å øke panten. Men hvis det viser seg at det blir mye forsøpling av denne typen avfall, er det selvfølgelig noe vi skal diskutere.

Odd Henriksen

Odd Henriksen (H) mener ordningen vi har i Norge i dag, i utgangspunktet er veldig god.

Foto: Øystein Nygård / NRK