Tror Berg-Hansen blir sittende

NTNU-professor tror statsminister Jens Stoltenberg er lite lysten på å skifte ut fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen

MEDIASTORM: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er i søkelyset igjen etter at det ble kjent at Fiskeridirektoratet frikjente selskapet hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Hun er lojal og står ham for nært til det, så min gjetning er at han vil la henne sitte, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU til adressa.no i dag.

Selv mener han situasjonen rundt Lisbeth Berg-Hansen ikke kan fortsette.

– Fiskeriministerens handlingsrom er betydelig skrumpet inn, og slik kan det ikke fortsette. Man kan ikke leve med en statsråd som uke etter uke må forsvare mot anklager om inhabilitet, sier Todal Jenssen til avisen.

Han får støtte av førsteamanuensis Peter Ørebech ved Norges Fiskerifagskole i Tromsø.

– Spørsmålet blir om statsministeren er tjent med å ha en vingeklippet statsråd. Nå ligger ballen i fanget til statsminister Jens Stoltenberg, sa han til NRK Nordland i helga.

Forsvarer Berg-Hansen

Anders Todal Jenssen

KRITISK: Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Avsløringene fortsetter å ramme den ferske fiskeriministeren. Fredag avdekket Adresseavisen at Berg-Hansens selskap ble frikjent av ministerens gode venn. Nord-Trøndelag politidistrikt ba i forrige uke om hjelp fra Økokrim, som er spesialister på miljøkriminalitet. Men lenge før politiets konklusjon, har fiskeriministerens eget direktorat slått fast at statsrådens selskap ikke kan lastes for rømmingen. Vedtaket er signert av regiondirektør Otto Gregussen, som er tidligere fiskeriminister for Ap og en personlig venn av Berg-Hansen.

Før helga uttalte statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) at hans syn syn på den ferske fiskeriministeren ikke har endret seg.

– Lisbeth Berg-Hansen er en faglig sterk og dyktig fiskeriminister som jeg er glad for å ha med i regjeringen. Denne saken forandrer ikke på det, sa Jens Stoltenberg til NTB.