Denne tropiske maneten er aldri tidligere funnet i Norge

Den tropiske maneten bidevindseiler dukket opp på av vestsida av Lofoten. – Jeg tror aldri den er sett i Norge tidligere, sier havforsker.

Julekonkurranse NRK Nordland 22.des

Det Mette Wright Larsen og familien hadde funnet var en bidevindseiler. Det er en veldig liten manet i Velella-slekten. Den er aldri tidligere registrert i Norge.

Fredag forrige uke gikk Mette Wright Larsen tur med familien på Uttakleiv på utsiden av Vestvågøy i Lofoten.

De går ofte tur i fjæra, men det er sjelden de finner noe så unikt som de gjorde denne gangen, skriver storm.no.

– Sønnen min fant et blåaktig vesen med noe som så ut som et seil øverst, forteller hun til NRK.no.

Vesenet var ikke mer enn tre-fire centimeter stort.

– Det var veldig spesielt, både fargen og utformingen gjorde at den så ut som en liten ufo. Det var noe fremmed for oss, fortsetter Wrigt Larsen.

Unik i Norge

Det familien hadde funnet var en bidevindseiler. Det er en veldig liten manet i Velella-slekten.

At den var fremmed for Wright Larsen og familien er ikke rart. Dette er sannsynligvis første gang disse manetene er registrert her i Norge.

– Vi kan ikke være helt sikre, men verken jeg eller noen av de andre som jobber med maneter her på Havforskningsinstituttet kjenner til at de er funnet i Norge tidligere, sier havforsker Jan Helge Fosså til storm.no.

(artikkelen fortsetter under)

Bidevindseiler skylt i land i Lofoten

Lørdag gikk Mette Wright Larsen en ny tur på stranda i Uttakleiv. Da fant hun et nytt eksemplar av bidevindseileren. Denne gangen var det bare skjelettet igjen.

Foto: Mette Wright Larsen

Tropisk manet

Det er ikke uvanlig at bidevindseilere blåser på land i tusenvis, men da gjerne godt sør for Norge.

– Bidevindseilerne finnes i tropene og i varme havområder som Middelhavet og overlever ikke lenge her nord, forteller Fosså.

Bidevindseilerne er godt kjent fra sørkysten av England. Der er strendene av og til dekket av millioner av dem. For hundre år siden var de sjeldne også her.

Ikke farlig

Bidevindseileren ligner til forveksling på den mye farligere maneten «portugisisk krigsskip», som i verste fall kan være dødelig.

«Krigsskipet» kan bli over 30 centimeter store og har lange tentakler, men holder seg heldigvis i enda varmere vann enn bidevindseileren, som ikke er farlig for mennesker i det hele tatt.

Uttakleiv i Lofoten

Det er ikke uvanlig at ting driver i land på stranda Uttakleiv på Vestvågøy i Lofoten. - Når det er uvær i vest blåser det mye rart inn på stranda, sier Mette Wright Larsen.

Foto: Mette Wright Larsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.