Tronds amatørvideo plukket opp av Apple

Nå er videoen av de mørke, truende, skyene over Børvasstindene i Bodø sett over en halv million ganger på Youtube.

Børvasstindene med i Applekampanje

Hobbyfotograf Trond Kristiansen mener videoen av Børvasstindene er et resultat av å være på rett sted til rett tid.

Foto: Trond Kristiansen / Skjermdump fra Youtube

– Jeg fikk melding av noen venner i USA som hadde sett den på tv, og lurte på om det var jeg som var Trond K, sier Trond Kristiansen fra Bodø, som står bak videoen.

Trond Kristiansen

Trond Kristiansen synes det er absurd at Apple tok kontakt for å bruke en av hans videoer.

Foto: Privat

Til vanlig jobber han med interaktiv opplæring på Nordlandssykehuset, men er utdannet pedagog, og har hatt foto som hobby siden tenårene.

– Det er litt absurd, det var bare en video jeg tok. Det var faktisk fredag den 13. mars og det var noen skumle skyer på himmelen. Jeg satte bare mobilen på stativ og tok bilde av skyene over Børvasstindene, sier den selverklærte utstyrs- og gadgetentusiasten.

Får noen hundre dollar i betaling

Videoen hans ble ikke bare sett av følgerne hans på bildedelingstjenesten Flickr. Bildet ble plukket opp av teknologigiganten Apple, og er nå blitt en del av deres kampanje for å promotere selskapet iPhone 6, skriver Computerworld som først omtalte saken.

Det var veldig artig å se når den først ble sluppet, det kom på alle Macbloggene i USA, og deretter på Computerworld, sier han.

Etter at Apple la ut videoen på Youtube, har den blitt sett over 640 000 ganger. Men til tross for at videoen har blitt delt og sett av mange verden over, har ikke det ført til at det blir en lukrativ biinntekt for Bodøværingen.

– Jeg får en liten kompensasjon på noen hundre dollar, men det er ingen store greier, avslører Kristiansen.

– Viktig markedsføring for Apple

Professor og ekspert på markedsføring Bendik Samuelsen ved Handelshøgskolen BI sier det er viktig for Apple å vise at vanlige folk kan få til det samme.

Bendik Samuelsen.

Professor Bendik Samuelsen mener denne typen markedsføring blir stadig vanligere.

Foto: Nicolas Tourrenc/BI

– Det er veldig hyggelig at nordmenn blir plukket ut på denne måten. Samtidig er det jo slik at vi som forbrukere lettere identifiserer oss med et budskap eller produksjon som kommer fra en likemann eller likekvinne, enn dersom dette kom fra et ukjent, profesjonelt produksjonsselskap, sier Samuelsen.

Han forteller at det er viktig for selskapet at forbrukerne forstår muligheten i deres produkter. Han mener kampanjen er veldig gjennomtenkt og at dette er noe vi kommer til å se mer av.

– Det er en veldig stor trend, det man kaller "content marketing", nettopp det at man bruker andre kanaler, talspersoner enn det vi er vant med. Til daglig finansierer det en lang rekke bloggere "youtubere" her i Norge og ute, som nærmest er blitt en ny yrkesbetegnelse.