Trond eier «verdens vakreste» bil

Tiden har kommet for å ta fram de «toppløse» bilene. I en garasje i Bodø står det som er kåret til verdens vakreste doning.

I Bodø fins det som er kåret til verden vakreste bil. Jaguar E-type fra 1961 er det bare laget 500 stykk av.

Det er ingen grunn til å være misfornøyd med et så sjeldent kjøretøy.

– Bilen har stått lagret siden i fjor høst, så jeg er spent på hvordan dette skal gå, sier en stolt bileier.

Godt gjemt i en garasje i Bodø står det en sjelden kjøremaskin. Trond Christensen drar av det myke teppet og avslører en Jaguar E-type fra 1961. Det er første gang i år at doningen får føle asfalt under dekkene.

Bilen er bare kjørt noen få mil de siste årene og aldri i regnvær. Den starter med et brøl etter et par host og hark. Turen går på nordsiden av byen på svingete, smale veier.

Engelsk bil fra USA

– Den er jo gammel, noe som gjør at man må følge med mye mer enn med en vanlig bil. Du må peile olja oftere og sjekke at ting er i orden.

Trond Christensen fikk bilen tilsendt fra Florida i USA via Hurtigruta som et oppussingsobjekt i 2006. Og før han hadde fått den av båten ville noen kjøpe den.

Men heller enn å selge kjørte han den i én time, før han skrudde bilen i småbiter i garasjen. Prosjektet med å restaurere bilen skulle ta hvert ledige minutt i mange måneder.

– Motoren måtte ut sammen med hele interiøret. Vi sandblåste alt, så det var ingenting igjen av bilen, sett bort fra rammen. Så bygde vi opp hele bilen på nytt.

(artikkelen fortsetter under)

Verdens vakreste

Reprodusert interiør og kalesje måtte bestilles fra England. Sola på vestkysten av USA hadde slitt hardt på bilen, som til slutt ble lakkert i sin originale, grå farge.

Med over 250 hestekrefter under panseret var det nesten ingen biler som kunne holde følge med Jaguar E-type på 60-tallet. Ikke engang Ferrari.

Enzo Ferrari uttalte at dette at dette var den vakreste bilen som noensinne var laget da den debuterte på utstilling i Sveits i 1961. Flere magasiner har utropt denne bilen til den vakreste i verden.

Sjelden fugl

Jaguar E-type fra 1961

Girkassen har bare fire gir.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er mange som sier at det er en sexy bil. Og det har kanskje noe med fronten å gjøre. Bilen er jo bredere foran enn bak. Den er ganske spesiell i utformingen, sier Christensen.

Det ble laget bare 500 kabrioleter av denne første serien og dette er nummer 205. Hvor mange som er igjen er ukjent, og verdien på en slikt strøkent eksemplar er et sjusifret beløp.

Derfor har Christensen kommet med en liten hvit løgn for å holde innpåslitne sønner unna førersetet.

– Denne bilen er det ingen som har prøvd. Jeg har unger som har førerkort og alle har vært frempå. Men jeg har sagt at det er veldig vanskelig å kjøre den, avslutter en stolt eier av verdens vakreste bil.