NRK Meny
Normal

Tromsø er kritisk til at hjertepasienter skal­­­ ­­behandles i Bodø

De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles innen to timer. Derfor mener leger ved Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset at avstanden til Tromsø blir for lang.

Avdelingsoverlege Thor Trovik ved Universitetssykehuset i Nord-Norge

Det er stor uenighet om hvordan man kan sikre hjertepasienter i Nord-Norge best mulig behandling. – Vi vil gjerne ha så stort volum at vi kan ha skikkelig kvalitet på det vi gjør. Da må vi være såpass mange operatører at det blir et solid fagmiljø. Det har vi nå, sier avdelingsoverlege Thor Trovik i Tromsø.

Foto: Kari Skeie / NRK

Hvert år rammes over 12.000 personer i Norge av hjerteinfarkt. Men hvor god behandling pasientene får, avhenger i altfor stor grad av hvilket sykehus de legges inn på.

I dag sendes pasienter i Nordland med hjerteinfarkt til Universitetssykehuset i Tromsø for avansert undersøkelse og behandling. Nå skal styret i Helse Nord vurdere om dette tilbudet også skal opprettes ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Det faller ikke i god jord hos legene ved Universitetssykehuset i Tromsø.

– Bodø og Tromsø vil i så fall bli de desidert minste sentrene i Norge. Det vil bli vanskelig å opprettholde kvaliteten i virksomheten, sier avdelingsoverlege Thor Trovik i Tromsø.

Han og kollegene tilbyr det som regnes for å være den aller beste behandlinga i Nord-Norge.

Bør behandles innen to timer

PCI-senteret Arendal

Behandlinga heter PCI og går ut på at en slange føres inn til den tette blodåra i hjertet og blokkes ut ved hjelp av en ballong

Foto: Leif Dalen / NRK

Behandlinga heter PCI og går ut på at en slange føres inn til den tette blodåra i hjertet og blokkes ut ved hjelp av en ballong. De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles med PCI innen to timer. Leger ved Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset mener avstanden til Tromsø blir for lang.

– Det er et problem. Vær og vind gjør at pasienten kan bli liggende i flere dager og opp til en uke værfast før de kommer til PCI-senteret i Tromsø. Det betyr at overlevelsesprosenten reduseres, sier avdelingsoverlege Reidar Berntsen ved Helgelandssykehuset.

Avdelingsoverlege Reidar Berntsen, Helgelandssykehuset

Avdelingsoverlege Reidar Berntsen ved Helgelandssykehuset.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Problematisk

I Tromsø viser man til at behandling av de mest akutte hjerteinfarktene i dag starter allerede i ambulansen, og gjør at folk overlever. Et nytt tilbud i Bodø er problematisk.

– Vi vil gjerne ha så stort volum at vi kan ha skikkelig kvalitet på det vi gjør. Da må vi være såpass mange operatører at det blir et solid fagmiljø. Det har vi nå. Men det vil bli mye vanskeligere med to PCI-sentre, sier avdelingsoverlege Thor Trovik ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Styret i Helse Nord skal diskutere spørsmålet 26. oktober. På Helgeland mener legene det er nok pasienter til et nytt senter i Bodø. Det er tida som teller.

– I Bodø vil pasienter fra Helgeland komme tidligere til behandling. Det har stor betydning for pasienten, sier hjertespesialist Thomas Molund ved Helgelandssykehuset.

Avdelingsoverlege Thor Trovik ved Universitetssykehuset i Nord-Norge

Avdelingsoverlege Thor Trovik ved Universitetssykehuset i Nord-Norge viser hvordan utblokking skjer.

Foto: Kari Skeie / NRK