Hopp til innhold

Trodde hun skulle dø

Narvik-kvinne sliter fortsatt med traumene etter flodbølgekatastrofen i Asia for fem år siden.

Video nsps_upload_2009_12_23_17_15_21_2271.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Gro Mikaelsen fra Narvik opplever fortsatt ettervirkninger av tsunamien som rammet Asia.

Gro Mikaelsen fra Narvik opplever fortsatt ettervirkninger av tsunamien som rammet Asia.

Det er nå fem år siden Mikaelsen overlevde flodbølgen, men traumene og sorgen tar tid å bearbeide. Flodbølgen sitter fastbrent i kroppen.

– Alt rister, det er bare så voldsomt, du kjenner bare at hele jorda er i bevegelse. Det som skjer med meg, er at jeg innfinner meg med at jeg skal dø, for så et par minutter senere å komme opp igjen. Og det som fyller meg da, er en ekstrem følelse av lykke, sier Mikaelsen.

Rammet mange nordmenn

I alt 84 nordmenn omkom da kjempebølgene skyllet inn over deler av Thailand og Indonesia andre juledag for fem år siden. Men flere tusen overlevde, og blant dem sliter mange med minnene.

– Vi får fremdeles henvendelser fra folk som sliter. Senest for noen dager siden tok en hel familie vi aldri har snakket med, kontakt for å få råd om hjelp, sier Trond Kalleberg, leder i Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen.

De har fortsatt 800 registrerte medlemmer av gruppa. Inntrykket støttegruppen sitter med, er at særlig de som var ungdommer da de opplevde tsunamien, får problemer med å takle tanker og angst etter hvert som de blir eldre.

Mistet hukommelsen

Gro Mikaelsen bruker ridning som terapi for å finne tilbake til livet, og det var nødvendig med samtaler med psykiater. Traumene ga henne dårlig kreativitet og hukommelse. Syv måneder etter katastrofen klarte hun ikke lærerjobben, og ble sykemeldt.

- Hukommelsen var mer eller mindre borte, jeg husket ikke hva jeg gjorde på skolen fra ene dagen til den andre, jeg var avhengig av gule lapper og alt skrevet opp, sier Mikaelsen.

Lærerjobben går bedre i dag. Hun har fulgt rådene fra psykologene om å sove godt, spise riktig, være aktiv og sosial. Men stress takler hun dårlig.

- Jeg ønsker ikke det negative stresset. Jeg kjenner at jeg reagerer fysisk på det. Jeg vil ha tid og ro til å være tilstede.

Tar tid å lege psykiske skader

Gro Mikealsen

TAR TID: Gro Mikealsen fra Narvik mener at det er viktig å se fremover i tid og sette seg mål, i tro på at det skal bli bedre.

Foto: Mona Gingstad / NRK

De fysiske skadene har grodd, langt senere går det de psykiske skadene. Læreren fra Narvik understreker at det tar tid å bearbeide sorg og posttraumatisk stress.

– Du kan ikke trykke på en ”deleteknapp” også blir det borte, men du må lære deg å leve med det. Det er viktig å se frem, sette seg mål som er fremover i tid, i tro på at det skal bli bedre, sier Mikaelsen.

Markering for de omkomne

I Thailand har ambulerende sjømannsprest Stein Vangen etablert en slags kontaktstasjon for overlevende og pårørende i julen.

Sjømannskirken i Phuket åpnet 17. januar 2005, tre uker etter flodbølgekatastrofen rammet, og var åpen i ett år. Siden har sjømannskirkens reiseprest i Øst-Asia besøkt Phuket fire ganger i året.

Presten planlegger ingen storstilt markering. Verken nordmennene eller de lokale thaiene ønsker det. Han er dessuten klar på at det også skal være litt julefeiring for nordmenn som er i Thailand på juleferie, og som ikke har noen historie fra tsunamien.

– Vi skal ha en markering på stranden i Khao Lak på kvelden
andre juledag. Det var der flest nordmenn mistet livet, avslutter Vangen.