Trives best på bredden

På vestsida av Vefsna - landets kanskje aller beste elver for fiske av sjø-ørret - har Erling Karlsen funnet sitt sommerparadis.

Erling Karslen og "gullgruva" hans ved Forsjordio på vestsida av Vefsna.

GULLGRUVE: Erling Karslen og 'gullgruva' hans ved Forsjordio på vestsida av Vefsna.

Foto: Tore Gjerløw

Pradiset heter Forsjordio og ligger 13 kilometer fra Mosjøen. Kanskje ikke så rart at han kaller det for "gullgruva" si.

- Det var ved elvebredden jeg vokste opp og her jeg lekte jeg på bergene, badet i elva og fisket laks, sier snart 70 år gamle Karlsen.

Lav vannstand

Men akkurat denne dagen når NRK Nordland er på besøk renner elva nesten lydløst forbi. Vannstanden er lavere enn normalt, på grunn av tørken i sommer. Så mange fiskere er det heller ikke å se.

Men som fiske-elv har Vefsna alltid hatt stor betydning for lokalbefolkninga. Og det er også andre som har verdsatt denne attraksjonen.

Rodde for Volvo-sjefen

- Ja, det er ikke så mange år siden pengesterke finansfolk kom i helikopter til Vefsna. De hadde gjerne flerårige leiekontrakter på fiskeretten i elva, sier Karlsen.

HØR: Gullgruven ved Vefsna

En sommer var var han roer for den gamle Volvo-sjefen Per Gyllenhammer.

- Joda han fikk fisk og var fornøyd med roinga mi, men jeg måtte nøye meg med vanlig timebetaling, og fikk heller ingen frynsegoder. Men den gang kokte det i elva. I dag er dessverre situasjonen en annen og gyroen har holdt nede bestanden i alt for lang tid.

Men skal ikke Vefsna snart behandles?

- Jo det er meninga at vassdragene i Vefsn skal desinfiseres til neste år og da får vi håpe at bestanden av fisk tar seg opp igjen og at "Forsjordio" blir den gullgruva den engang var, sier Karlsen.

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Vefsn?