– Situasjonen er fortvilet for barna som venter

Mangler 1000 fosterhjem årlig i Norge.

Bodø

Fosterhjemstjenesten til Bufetat i Bodø har 26 barn som nå venter på å få komme i et fosterhjem.

Foto: Leon Johannessen

I Nordland, som i resten av landet, er behovet for nye fosterhjem svært stort. Særlig er det vanskelig å få tak i nye hjem for barn over ti år, som kanskje har et søsken sammen med seg.

– Situasjonen er fortvilet for barna som venter, sier regionansvarlig Jim Skogsholm i Norsk fosterhjemsforening til NRK.

I mange år har familien hans i Mo i Rana åpnet hjemmet sitt for barn som trenger et nytt hjem.

Sonja Eilertsen Siggerud, leder for fosterhjemstjenesten i Bodø

Leder for fosterhjemstjenesten i Bodø, Sonja Eilertsen Siggerud.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– At et barn skal gå å vente gjør at usikkerheten blir forferdelig. Det vil de gå og tenke på hele tiden, sier Skogsholm.

26 barn på venteliste

Det er flere som ham Barne- ungdoms og familieetaten, Bufetat, nå er på jakt etter. Vanlige foreldre som vil gi omsorg til et ekstra barn.

– Det er særlig barna over ti år og de som trenger hjem sammen med søsken. Det har vi store utfordringer, forteller leder for fosterhjemstjenesten i Bodø, Sonja Eilertsen Siggerud.

Fosterhjemstjenesten i Bodø har ansvaret for å skaffe fosterhjem til barna i 28 av kommunene i Nordland fylke. Bare i denne regionen må de finne rundt 30 nye fosterhjem før året er omme. Så langt i år har arbeidet gått tregt.

– Hittil i år har vi rekruttert fem nye via vårt opplæringsprogram. Det er sju par under kursing, sier Siggerud.

Fosterhjemstjenesten til Bufetat i Bodø har 26 barn som nå venter på å få komme i et fosterhjem.

I hele landet var det ved årsskiftet 171 barn som hadde ventet mer enn seks uker på fosterhjem.

Frykter uttalelser skremmer vekk fosterfamilier

Regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm

Regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm

Foto: Inghild Eriksen / NRK

I går skrev NRK at i forbindelse med en offentlig støttet dokumentar om norsk barnevern kommer filmskaper Kathrine Haugen med en rekke kontroversielle uttalelser på Facebook. Hun navngir også en fostermor hun mener ikke er skikket til å være mor.

Regiondirektør i Bufetat Nord-Norge, Pål Christian Bergstrøm er redd dette vil gjøre rekrutteringen av fosterhjem enda vanskeligere.

– Jeg frykter såpass sterk ordbruk vil gjøre at mange som vurderer å bli fosterhjemsfamilie, tenker at dette er for vanskelig, sier Bergstrøm.

På sin offentlige Facebook-side sammenligner Kathrine Haugen norsk barnevern med nazisme og skriver at fosterhjem i realiteten er menneskehandel.

– Dette kan være skadelig med tanke på rekruttering. Hvis folk utsettes for sterk og åpen kritikk på dette viset, sier Bergstrøm i Bufetat.

Mette og Karl Nordberg Falkmo har to fosterbarn, bor i jula.

Mette og Karl Nordberg Falkmo har to fosterbarn, og oppfordrer andre til å åpne hjemmene sine.