NRK Meny
Normal

Trenger 250 millioner kroner

Verdien på oljeselskapet North Energy gikk kraftig opp da vant Gull-blokka, men selskapet trenger 250 friske millioner for å takle veksten.

Christina Søgård, Erik Karlstrøm og Oddmund Heggheim

Administrerende direktør Erik Karlstrøm i North Enegy (midten) trenger 250 millioner kroner. Her fra Barentshavkonferansen i Hammerfest i fjor. Til sammen med Christina Sørgård og Oddmund Heggheim.

Foto: Allan Klo / NRK

Det nordnorske oljeselskapet North Energy er betydelig mer verdt etter at de fikk tildelt nye blokker for leting etter olje og gass utenfor Nordland og i Barentshavet, men den sterke veksten blir kostbar. Til høsten må selskapet hente inn 250 friske millioner kroner.

- Det er ikke enkelt å hente penger i disse dager, men det er ingen tvil om at en tildeling vil hjelpe oss, sier administrerende direktør i North Energy, Erik Karlstrøm.

Pengene som North Energy trenger for å takle økt vekst er så og si på vei.

Har fått blokk

Administrerende direktør Erik Karlstrøm i det lille nordnorske oljeselskapet kunne puste lettet ut da olje- og energiministeren torsdag fortalte hvilke selskapet som fikk blokker i 20. konsesjonsrunde.

LES OGSÅ: Åpner to nye oljekontor

North Energy får delta med en andel på 20 prosent i Gull-blokka "Ottar" i Barentshavet, og de blir operatører med en 40 prosentandel i ei lovende oljeblokk vest av Sandnessjøen.

- Nå skal vi gå ut til andre eiere i Nord-Norge, så det bli en aksjeutvidelse, sier Karlstrøm.

Penger utenfor landsdelen

De nordnorske eierne i selskapet som har vært med fra begynnelsen, har hatt en betydelig verdistigning på sine investeringer, og for et selskap som i vinter slet med å få inn 52 millioner kroner i en emisjon, er det nå sannsynlig at investorene vil være mer lettbedte. Men det store spørsmålet blir om det finnes private investorer i Nord-Norge som har penger og risikovilje nok til å kunne være med, og da kan den nordnorske profilen forvitres.

- Hvis vi ikke finner de pengene vi trenger i Nord-Norge så blir valget å hente det vi mangler utenfor landsdelen eller å redusere vekstambisjonene i selskapet.

- Jeg tror det kan være sundt for selskapet å finne penger utenfra. Det følger gjerne med kompetanse med penger, sier Karlstrøm til NRK.