NRK Meny
Normal

Stortingets visepresident trekker seg som Frp-leder

Frp-grasrota i nord er frustrerte og skuffet, og i dag varsler fylkesleder Kenneth Svendsen i Nordland Frp at han gir seg som leder.

Kenneth Svendsen, Frp

KASTER HÅNDKLEET: Kenneth Svendsen sa opprinnelig ja til å stille til gjenvalg under årets landsmøte, men nye verv og mye reising gjør at han nå sier nei. Svendsen er ikke fornøyd med det Frp har klart å få til i den blåblå regjeringen, men nekter for at det er grunnen til at han ikke stiller til gjenvalg.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

NRK har snakket med flere Frp-tillitsvalgte og medlemmer i Nordland som forteller om dårlig stemning og misnøye på grasrota i partiet.

Frode Staurset

Frode Staurset (Frp) er varaordfører i Lødingen.

Foto: Privat

– Frp er ikke til å kjenne igjen. Partiledelsen er blitt tause, tamme og stuerene. Det er frustrerende for oss som daglig møter velgerne, og må forsvare økte bensinavgifter og hijab-priser, sier varaordfører Frode Staurset (Frp) i nordlandskommunen Lødingen.

Han sier at mange i fylkespartiet føler det samme som han.

– Skuffelsen over at Frp og Høyre tapte kampen om olje i Lofoten og Vesterålen var enorm. Lokalt i Lødingen hadde vi store forventninger til et fengsel i kommunen. I tillegg er mange fortsatt frustrert over at Nordland ikke er representert i regjeringen, sier Staurset til NRK.no.

Nye verv og reising jorda rundt

I dag ble det kjent at fylkesleder Kenneth Svendsen, som også er Stortingets andre visepresident, trekker seg som leder for Fremskrittspartiet i Nordland. Han sa opprinnelig ja til å stille til gjenvalg under årets landsmøte, men vil gå av etter endt periode i februar.

I dag nekter han for at misnøye på grasrotplan er grunnen til at han ikke stiller til gjenvalg.

– Jeg er kommet inn i presidentskapet, og det er betydelig mer jobb enn jeg trodde det skulle være. I tillegg er jeg blitt valgt som leder i interparlamentarisk union, som fører til mye reising. Da bestemte jeg meg for å la vervet som fylkesleder gå til noen andre som har lyst til å drive Nordland Frp, sier han til NRK.no.

Nordland taperen

Etter et fylkesresultat på 18,8 prosent under fjorårets stortingsvalg var forventningene om makt og oljeåpning skyhøye både blant grasrota og i partitoppen i Nordland Frp.

Men Frp og Høyre ofret Lofoten og Vesterålen i regjeringsforhandlingene. Når maktposisjonene skulle fordeles ble Nordland avspist med et par statssekretærer, visepresidenten på Stortinget og en for lengst utflyttet nordlending som olje- og energiminister.

Finansminister Siv Jensen la fredag frem Høyre-FrP-regjeringens justerte budsjett

Partileder og finansminister Siv Jensen kommer til årsmøtet i Nordland Frp i februar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Gruppeleder Dagfinn Olsen, Frp

Organisatorisk nestleder Dagfinn Olsen i Nordland Frp innrømmer at den dårlige uttellingen Nordland har fått i regjering er tema i partiet.

Foto: Eivind Undrum Jacobsen / NRK

Heller ikke Kenneth Svendsen er fornøyd med det Frp har klart å få til i den blåblå regjeringen.

– Vi har gått på flere tap, som olje og gass i Lofoten og Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Vi er heller ikke fornøyd med at det ikke er kommet en avklaring om flyplassen i Bodø. Men det kommer til å komme mange gode nyheter for Nordland etter hvert, sier han.

Siv Jensen kommer

Når fylkespartiet skal holde fylkesårsmøte i februar, har partileder Siv Jensen varslet at hun tar turen nordover.

– For å lette på trykket, som et Frp-medlem uttrykker det overfor NRK.

– Det er ingen dramatikk i at Siv Jensen kommer til Nordland, sier Kenneth Svendsen.

– Mange velgere skuffet

Dagfinn Olsen, som er organisatorisk nestleder i Nordland Frp innrømmer at den dårlige uttellingen Nordland har fått i regjering er tema både innad i partiet og ute blant velgerne.

– Dette opptar folk. Men svenneprøven vår kommer i 2015 når vi skal legge fram et budsjett hvor vi har alle hendene på rattet. Da må vi levere, ikke minst på samferdsel. Vi kan ikke være bekjent med at det bare satses på vei i Sør-Norge. Vi må ha penger på bordet for prosjekter i Nordland, sier Olsen.

Han tror at også partileder Siv Jensen vil ha forståelse for dette når hun kommer på fylkesårsmøtet.

– Hun forstår at Nordland forventer uttelling, sier Olsen.

Faller på meningsmålingene

I går ble det også kjent at Frp faller 2,5 prosentpoeng til 11,7 prosent på meningsmålingen Norstat har gjort for NRK i januar. Også på Respons' måling for Aftenposten går partiet tilbake.

Norstat har utført månedlige meningsmålinger for NRK siden 2006 og har aldri registrert en dårligere måling for Fremskrittspartiet.

Om dette var valgresultatet, ville partiets stortingsgruppe blitt kuttet fra 29 til 19 medlemmer.