Hopp til innhold

Trekker seg fra kunstprosjektet SALT

Daglig leder Andreas Førde trekker seg fra kunstprosjektet SALT. Store deler av prosjektet raste sammen under en høststorm, men det er andre åsaker til at han nå slutter.

Fiskehjellinstallasjonen i Gildeskål kosta nesten seks millioner kroner å bygge, men store deler av den falt sammen under en høststorm.

Andreas Førde

Andreas Førde

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er helt udramatisk at jeg nå har slutta. Familieforhold er årsaken til at jeg trekker meg. Ikke utfordringene med å bygge opp igjen prosjektet, sier Andreas Førde til NRK.

I slutten av august ble kunstprosjektet SALT åpnet på stranda Langsanden på Sandhornøya i Gildeskål. Utstillingen skulle etter planen stå oppført i ett helt år og har vært hyllet som noe enestående av både publikum og kritikere. Også i utlandet.

– Det tøffeste prosjektet

Andreas Førde, som selv har vokst opp på Sandhornøya, har vært ansatt som daglig leder siden første februar, men han kom enda tidligere inn i prosjektet.

– Dette er det tøffeste prosjektet jeg noensinne har vært med på. Derfor har det vært en vanskelig avgjørelse å slutte. Men nå skal jeg bli papppa, og vil prioritere familien.

Krever tilstedeværelse

Og det har vært arbeidskrevende å lede SALT.

– Jobben krever at du er mye til stede på Sandhornøya, ikke minst i helgene. Styret har full forståelse for at jeg nå har trukket meg ut.

Er du helt ferdig med SALT nå?

– Nå skal jeg ut og leite etter ny jobb. Men jeg har vannvittig lyst til at SALT kommer seg på føttene igjen. Og man skal aldri si aldri.....

Ny åpning til vinteren

Det var bare en måned etter den storstilte åpninga at noen sterke vindkast tok knekken på det meste av fiskehjellinstallasjonene.

– Dette er en grei periode å forlate prosjektet på. Gjenoppbygginga begynner ikke ennå. Nå skal det gjøres ordentlig, også blir det reåpning på senvinteren, sier avgått leder for SALT, Andreas Førde til NRK.

Etter fire år med planlegging, kan arrangørene bak det mye omtalte kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål endelig ønske publikum velkommen.

Klappet sammen i vinden

Til alt hell kom ingen til skade da treinstallasjonen veltet i slutten av september.

For dem som har jobbet med prosjektet i fire år var det tungt å se prosjektet ligge nærmest i grus på stranda.

Like etter hendelsen sa prosjektleder Erlend Mogård Larsen at kunstverket er forsikret, og at det skal bygges opp igjen.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor den har klappet sammen, men det skal vi finne ut av. Ut fra de beregningene som ble gjort i forkant, så skulle den fint tåle både storm og orkan. Det var ikke storm i dag, så det må ha vært en svikt et sted, sa Mogård Larsen til NRK.

artikkelen fortsetter under bildet

SALT kollaps

Slik så det ut etter SALT-kollapsen i slutten av september.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK

Vil gjenreise kunstprosjektet

Og fremdeles er målsettinga å gjenreise SALT etter de massive ødeleggelsene i september.

– Går alt som planlagt åpner prosjektet rett etter jul, ved hjelp av nordnorsk dugnadsånd og en god porsjon ståpåvilje. Vi har fått avklart med forsikringsselskapet at vi kan sette i gang. Nå må vi vente på nye materialer, men så snart de er på plass starter vi gjenoppbyggingen. Det er utrolig godt å ha dette avklart, sa initiativtaker Erlend Mogård-Larsen til an.no for en måned siden.