NRK Meny
Normal

Trekker beordring av lege - streiken kan bli avblåst i kveld

Det går mot tvungen lønnsnemd etter at ledelsen ved Nordlandssykehuset varslet om at de ikke lenger kan tilby forsvarlig øyeblikkelig hjelp til pasienter. Arbeidsministeren har kalt partene inn på teppet, noe som kan bety slutten på den lange legestreiken.

Sykehusstreiken

Trekker tilbake beordring av lege, og sier streiken fører til at de nå ikke kan tilby forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelp på medisinsk klinikk i kveld.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

HR-sjef Liss Eberg

HR-sjef Liss Eberg ved Nordlandssykehuset sier de ikke kan garantere forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelp ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Ole Johannes Dalen / NRK

– Administrerende direktør kan ikke gå god for at dette er forsvarlig, vi har for få leger på jobb, noe som betyr at vi ikke har forsvarlig drift, sier Liss Eberg, som er HR-sjef ved Nordlandssykehuset.

I ettermiddag reagerte den lokale fagforeningen sterkt på at ledelsen ved sykehuset skulle beordre en lege som ikke var i streik til å ta ei vakt, for å sikre seg nok leger på vakt utover kvelden.

Derfor har administrerende direktør trukket beordringa, og da står vi igjen med en situasjon der vi ikke kan forsvare medisinsk øyeblikkelig hjelp, sier Eberg.

Tror streiken går mot slutten

Streikeleder Hanne Winge Kvarenes i Bodø

Streikelder Hanne Winge Kvarenes sier en av de streikende legene er klar til å gå på vakt dersom sykehuset ber om dispensasjon fra streiken.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Tidligere i dag fortalte streikeleder Hanne Winge Kvarenes i Bodø at hun trodde streiken gikk mot slutten . Årsaken var at Nordlandssykehuset i går meldte fra til fylkeslegen i Nordland om at det var fare for liv og helse, fordi de fra i ettermiddag ville mangle leger. Men Kvarenes sier de har tilbudt seg å løse situasjonen ved at en streikende lege står klar til å gå på vakt dersom sykehuset ber om det.

– Tilbudet om dispensasjon står fortsatt ved lag, den aktelle legen kan dra på jobb dersom det blir nødvendig, sier Kvarenes til NRK i ettermiddag.

Men det vil ikke Nordlandssykehuset gjøre.

– Nei, dispensasjoner er ei ordning som vi ikke bruker, det er foretakets ledelse som vurderer forsvarligheta. Det er ikke ei vurdering som vi kan legge ut til en streikekomite.

En turnuslege på jobb i kveld

Avgjørelsen om å trekke beordringen tilbake ble meldt inn til Helse Nord og fylkeslegen, som har varslet Statens helsetilsyn. Og der ser ut som dette kan ha satt en stopper for streiken.

– Slik det ser ut nå ser det ut som det er en turnuslege og en overlege på hjemmevakt, det trengs flere legeressurser enn dette for å opprettholde tilstrekkelig beredskap ved akutte hendelser, sier fylkeslege i Nordland, Jan-Petter Lea.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har innkalt partene i sykehusstreiken til sitt kontor klokka 18.30. Dermed går det mot tvungen lønnsnemnd. Hun kan stoppe arbeidskonflikten ved å foreslå at Stortinget går inn for tvungen lønnsnemd mellom legenes fagforening og arbeidsgiverforeninga Spekter.

NRK oppdaterer saken.