Hopp til innhold

Tredobbel lakseeksport til Hviterussland etter russisk boikott

Etter at den russiske grensen ble stengt for norsk laks har interessen fra Hviterussland steget betraktelig. Men hvor mye av den laksen som havner på russiske fat vil ingen spekulere i.

Fiskedisk i Moskva

Etter at Russland innførte importforbud på norsk laks, har interessen fra Hviterussland tredoblet seg. Sjømatrådet tror noe av laksen går videre til russiske fiskedisker.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Ferske tall viser at Hviterussland importerer nesten tre ganger så mye norsk laks nå som før Russland innførte handelsboikott av norsk fisk.

Fra august til september steg eksporten av hel, fersk laks til Hviterussland fra 27 millioner kroner til 75 millioner kroner, viser Statistisk sentralbyrås tall for utenrikshandelen i september.

– Vi ser at etterspørselen er større enn før fra Hviterussland, og at det går mye laks dit. All etterspørsel er bra, sier Ole Kristian Kjellbakk til NRK.no.

Han er direktør i oppdrettsselskapet Polar Quality, som selger laks for produsenter i Salten i Nordland.

Drøyt to måneder etter at ett av de største markedene ble hermetisk lukket, er Kjellbakk glad for at de finner nye markeder.

– Vi skulle selvsagt gjerne eksportert til Russland også, men alt hjelper, påpeker han.

– Et lovlig produkt

Det var i august Russland innførte importforbud mot norsk laks og ost som følge av EU og Norges sanksjoner etter Ukraina-krisen.

Verken Kjellbakk eller senioranalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd ønsker å spekulere for mye i hvorvidt økningen til Hviterussland henger sammen med importforbudet.

– Vi registrerer at veksten kommer etter boikotten. En del går til eget konsum i Hviterussland, mens en del nok går til eksport. Men om det går til Russland vet vi ikke, understreker Aandahl overfor NRK.

– Hvor mye av denne laksen tror dere går videre til Russland?

– Det tør jeg ikke spekulere i, men de eksporterer nok videre til både Russland og andre markeder i regionen. Men dette er et helt legalt produkt som ikke er innbefattet av boikotten, så lenge det er en godkjent eksportør, påpeker senioranalytikeren.

Aandahl understreker at konsumentene i Hviterussland deler mye av preferansene til sine naboer.

– De er for eksempel glad i spekelaks til bruk på brødskive og lignende.

Finner nye markeder

Laks

Fra august til september steg eksporten av hel, fersk laks til Hviterussland fra 27 millioner kroner til 75 millioner kroner, viser Statistisk sentralbyrås tall for utenrikshandelen i september.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Den samlede fiskeeksporten beløp seg til 5,9 milliarder kroner, noe som er en økning på 16,3 prosent fra september i fjor.

Paul Aandahl i sjømatrådet understreker at Norge eksporterer til over 100 markeder, og at Russland står for omtrent åtte prosent av lakseeksporten. Mesteparten av eksporten går til EU-land.

– Norske eksportører er flinke til å snu seg rundt, og det er et globalt marked for laks. Når det blir stopp i ett marked, står nye markeder klare.

– Hvor viktig er det?

– Det er viktig for å unngå at prisen blir presset ned. Blant annet ser vi at markeder som New Zealand og Australia er på vei opp. Når Russland faller ut får ikke det så store konsekvenser for prisen, ettersom andre er villig til å kjøpe.