Treåring døde av hodeskader, nå må foreldrene møte i retten

Etterforskningen av foreldreparet som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at deres tre år gamle sønn døde av hodeskader er i sluttfasen. Paret må trolig møte i retten over nyttår.

Treåring døde - foreldrene siktet

DØDE: 2. mars blir en treårig gutt brakt til Helgelandssykehuset i ambulanse i Mo i Rana med store hodeskader. Livet står ikke til å redde, og gutten dør like etter ankomst.

2. mars ble en treårig gutt brakt til Helgelandssykehuset i ambulanse i Mo i Rana med store hodeskader. Gutten var i live da han ankom sykehuset, men døde senere.

Foreldrene siktet

Begge foreldrene ble avhørt av politiet, men begge nektet for å forårsaket barnets død. Da resultatet fra obduksjonsrapporten forelå, ble det besluttet å pågripe og sikte foreldrene for legemsbeskadigelse med døden til følge eller medvirkning til dette.

Politiadvokat på Helgeland, Jonas Nerdal

Politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Guttens far blir varetektsfengslet 11. mars, mens moren av helsemessige årsaker ble løslatt, mot meldeplikt. Obduksjonsrapporten konkluderte med at årsaken til at gutten døde skal ha vært «betydelig grad av stump vold».

I varetekt i sju måneder

Mannen har nå sittet i varetekt i Mosjøen fengsel i over sju måneder.

– Etterforskningen er så godt som ferdig. Vi har fått rapporten fra de sakkyndige om guttens skader. Det gjenstår bare et avsluttende avhør av siktede. Vi regner med å oversende saken til statsadvokaten i starten av november, sier politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt til NRK.

Det var en venn av familien som slo alarm og varslet AMK om guttens skader. Ifølge politiet hadde ikke foreldreparet hatt befatning med politiet tidligere.

– Gutten gikk i barnehage, men det var ingen mistanker om at han ble utsatt for vold derfra, sier Jonas Nerdal.

Dommeravhør av søsken

Politiet har etterforsket saken i sju måneder. I tillegg til uttalelser fra rettsmedisinere har politiet også gjennomført flere dommeravhør av parets øvrige barn, som ble tatt hånd om av barnevernet. Etterforskningen har resultert i at siktelsen mot mannen ble utvidet.

– Siktelsen er utvidet til å gjelde mishandling av kona og de øvrige barna, opplyser politiadvokaten til NRK.

Han legger ikke skjul på at det er utfordrende for politiet å etterforske familievoldssaker.

– Denne type kriminalitet skjer innenfor husets fire vegger, og det finnes få vitner til volden. Politiet kommer inn i etterkant, og det er vanskelig å snakke om vold og mishandling. Familievold er fortsatt et tabu, sier Jonas Nerdal til NRK.

Nekter straffskyld

Fengselet i Mosjøen

Den siktede mannen sitter varetektsfengslet i Mosjøen fengsel.

Foto: Frank Nygård / NRK

Småbarnsfarens forsvarer Christian Wiig sier hans klient nekter straffskyld, både for den opprinnelige og utvidete siktelsen.

Mannen har nå sittet i varetekt i over sju måneder mens etterforskningen har pågått. Wiig legger ikke skjul på at ventetida i varetekt har blitt lang.

– Min klient ble refengslet 10. oktober med frist 8. desember. Fredag anket han kjennelsen til lagmannsretten vedrørende fristens lengde. Dette fordi hovedforhandling ikke er berammet eller forhåndsberammet, sier Wiig til NRK.

Wiig sier saken kan forhåndsberammes nå, selv om saken ikke er oversendt statsadvokaten.

– Den skulle vært forhåndsberammet før refengslingen 10. oktober, sier Wiig.

Politiadvokat Jonas Nerdal sier at det er gjort flere forsøk på å sette en dato for den kommende rettssaken.

– Det står ikke på påtalemyndigheten. Vi har foreslått flere uker både i november, desember og januar, men det har ikke lykkes å finne en uke som passer både forsvarer og tingretten.

Morens forsvarer Stine Laier Nybø sier til NRK at hennes klient fastholder at hun fastholder sin uskyld i saken.