Den mest nedkjølte turgåeren rappelleres ned fra fjellet – har sittet fast i timevis

Tre turgåere har gått seg fast på fjellet Reka i Vesterålen. Alle sendes til sykehus.

Redningsaksjon ved Ræka/Reka i Vesterålen.

Redningsaksjon ved Reka i Vesterålen.

Foto: Sverre Tåga

SISTE: I 17.30-tiden melder politiet at alle de tre turgåerne nå er ute av fjellet. De tas med til Nordlandssykehuset på Stokmarknes for videre undersøkelser og eventuell behandling.

– Den mest nedkjølte av dem fraktes ned først, og dette skjer via tau. Når pasienten er fraktet helt ned vil et Sea King frakte vedkommende rett til sykehuset på Stokmarknes, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til NRK i 16.30-tiden.

Alle de tre omtales nå som pasienter som følge av at det er såpass nedkjølte.

Det er for tidlig å si at de tre er berget, men Nilsson sier de begynner å få kontroll på situasjonen, såfremt været ikke blir verre.

Mange involverte

De tre turgåerne har gått seg fast på fjellet Reka, som ligger på vestsiden av Eidsfjorden i Sortland kommune i Nordland.

Det er i forbindelse med et væromslag at de tre fjellklatrerne har gått seg fast, og ikke klarer å ta seg ned på egen hånd.

Bildet av fjellet Reka i Vesterålen, der de tre turgåerne har sittet fast i timevis.

Det er det lave skydekket rundt fjellet som gjør redningsaksjonen krevende. Bildet er tatt i dag.

Foto: Anders Johnsen

Nilsson har ikke nøyaktig posisjon på de tre, men sier de er et sted mellom 450 meter over havet og toppen. Fjellet er 607 meter høyt.

Søndag ettermiddag bistår fremdeles de samme redningsmannskapene. Et Sea King helikopter, Sivilforsvaret, en alpin redningsgruppe, hjelpekorpset til Røde Kors, i tillegg til politi og ambulanse.

Norsk Folkehjelp har også meldt seg på.

– Grunnen til at så mange deltar er at vi er usikre på tilstanden til de som sitter fast, og hva slags kapasitet de har til å komme seg ned, sa operasjonsleder i Nordland politidistrikt Kjetil Kaalaas til NRK søndag formiddag.

Ifølge folk på stedet er det svært lavt skydekke rundt fjellet, som gjør forholdene krevende. Fjellet har en høyde på 607 meter over havet.

Fjellet Reka ligger i Sortland kommune, og har en høyde på 607 meter over havet.

Må ta seg inn til fots

På grunn av været klarte ikke helikopteret å komme seg fram til stedet, og det ble derfor satt inn en alpin redningsgruppe som tok seg fram til fots.

Politiet fikk melding om turgåerne klokken 10.28 søndag formiddag, men ankom ikke stedet før like etter klokken 14.00. Det skyldes at det var først da politiet ble koblet inn i aksjonen.

– De er kalde, forfrosne og gjennomvåte, men vi har ikke fått meldinger om skade. Men vi har inn ekstra mannskaper dersom de ikke klarer å gå ned ved egen hjelp, sier Kaalaas.

Sortland Røde Kors Hjelpekorps bistår med seks personer, opplyser leder Dag Tore Jensen.

– Vi tar dem imot når dem kommer seg ned fra fjellet, men vet ennå ikke noe mer om tilstanden på turgåerne. Så vi må vente å se, sier han.