Hopp til innhold

Tre bekreftet smittet: I denne kommunen frykter man ny harepestepidemi

Det er ikke mange år siden sist gang et lokalsamfunn i Andøy ble rammet av harepest. Antall smågnagere tyder på at en ny epidemi kan stå for tur.

Andenes

Tre personer er allerede bekreftet smittet av harepest i Andøy kommune, alle fra Hinnøysiden i Forfjord. På Andenes er det ikke registrert tilfeller.

Foto: Kari Skeie / nrk

– Det er observert et økende antall mus og lemmen i området fra høsten 2015 og til nå. Vi hadde en lignende epidemi i 2007, og da var drikkekildene her årsaken. Mye tyder på at det også nå skyldes brønnvann, sier lege Yngvar Vestjord.

Tre personer er så langt bekreftet smittet av infeksjonssykdommen harepest. Tilfellene er alle påvist på Hinnøysiden av Andøy kommune.

I løpet av et vanlig år er det mellom 10 og 20 tilfeller av harepest i Norge. Hvis det i år viser seg å bli nytt lemenår fryktes det en ny epidemi, skriver kommunen på sine nettsider, og går nå ut og advarer folk i området.

Får drikkevann fra privat brønn

Død lemen

Død lemen og andre gnagere er ofte skyld i smittespredning.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Veldig mange her har vannanlegg som er basert på brønner, ofte av eldre årgang. Mange har private renseanlegg med blant annet kullfilter, men noen har det ikke. Da er det stor fare for at død lemmen eller mus kan ramle oppi, som medfører at brønnen forurenses, sier legen.

Harepest, eller tularemi, forårsakes av bakterien Francisella tularensis, og kan overføres fra dyr til mennesker, ofte via drikkevann. Symptomene på sykdommen er infeksjoner i luftveier og hals, lymfeknuter og feber.

– Hvis man stikker seg på noe som inneholder bakterien kan man få sår som ikke vil gro. Da vil det ofte dukke opp en svært hoven og smertefull lymfeknute i nærheten.

– Drakk fra samme vannkilde

Hare i vårdrakt

Tidligere var det haren som i hovedsak brakte med seg pestsmitten.

Foto: Knut Dreiås

Folkehelseinstituttet fører statistikk over antall smittede av infeksjonssykdommen. Harepest lar seg behandle med antibiotika, men kan være farlig hvis den etterlates ubehandlet.

– Man kan puste inn støv med infiserte dyreekskrementer. Hvis du inhalerer det, får du infeksjonen i luftveiene. Det kan igjen føre til halsbetennelse med store lymfeknuter på halsen, av og til med byller og sår, eller lungebetennelse.

Andøy er Nordlands nordligste kommune, med en befolkning på i overkant av 5000 innbyggere. De tre som nå har fått diagnosen harepest har drukket vann fra samme brønn på Hinnøysiden i Forfjord, opplyser kommunen.

Tror forbehold må tas resten av året

Ifølge Vestjord er det tryggere å være tilknyttet offentlige vannanlegg, som har sikret vannkildene sine. Alle med private brønner kan i teorien smittes.

– Og lemmen og smågnagere fins ikke bare i Andøy. Dette gjelder alle i området hvis det blir et stort lemmenår sånn som i 2007.

Det er oftest på vinteren og høsten utbruddene kommer.

– Hvis det blir et så kraftig lemenår som vi mistenker, kan de med privat brønn måtte koke vannet hele resten året, avslutter lege Yngvar Vestjord.