NRK Meny
Normal

Tre av fire sa ja til olje: – I utakt med folket

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener næringslivet i Nord-Norge er i utakt med folket, når de ber om konsekvensutredning av oljeaktivitet i de omstridte havområdene.

Uttakleiv i Lofoten.

I en avstemning under næringskonferansen til Agenda Nord-Norge i går, var tre av fire deltakere positive til olje- og gassaktivitet i Lofoten. Her fra Uttakleiv.

Foto: Bente Steen Johansen

Med statsminister Erna Solberg til stede, svarte tre av fire deltakere på næringskonferansen Agenda Nord-Norge i Bodø i går ja til konsekvensutredning av havområdene under en avstemning.

– Næringslivet i nord har sendt et tydelig signal til statsministeren om at de ønsker åpning for olje- og gassleting utenfor Lofoten og Vesterålen, sier direktør Kjell Giæver i interesseorganisasjonen Petro Arctic.

– En sneversynt gjeng

Bente Kristine Lorentzen, Folkeaksjonen

– Konferansen mangler viktige sentrale stemmer og et perspektiv på klima, miljø og den brede kunnskapen som er samlet inn om Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Bente Lorentzen.

Bente Lorentzen i Folkeaksjonen for Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja med 4000 medlemmer mener dette ikke representerer helheten.

– Dette budskapet kommer fra en litt sneversynt gjeng. Jeg tror ikke avstemmingen er representativ for folkemeningen i nord. Samtlige meningsmålinger blant folk flest vist at man ikke ønsker å åpne for oljeboring, sier Lorentzen.

– For det andre var det flere viktige aktører i næringslivet i Nordland som ikke var representert på Agenda Nord-Norge, blant annet Sjømatnæringen.

– Tverrpolitisk konferanse

Agenda Nord-Norge

Tre av fire deltakere på næringskonferansen i Bodø i går sa ja til åpning av havområdene under en avstemning.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Petro Artctic-direktøren er uenig med Folkeaksjonen.

– Alle som kan krype og gå var til stede på næringslivskonferansen, med LO, NHO og statsministeren i spissen. Reiselivet, sjømat var godt representert. Faktisk var ikke olje- og gassnæringen så godt representert. Konferansen kommer med ei tydelig bestilling til den politiske ledelsen i Norge.

Lorentzen synes en slik konferanse burde hatt et bredere fokus.

– Vi har en lang vei å gå. Vi har et problem dersom man ikke ser på de fornybare næringene. Sjeføkonomen fra Swedbank som innledet konferansen sa at Nord-Norge skal være glad for at man ikke har satset så mye på olje- og gassnæringen i Nordland. Da er det merkelig at deltakerne på Agenda Nord-Norge tenker motsatt – at olje er veien å gå for regionen.

Erna Solberg Agenda Nord-Norge

Med statsminister Erna Solberg til stede, svarte tre av fire deltakere på næringskonferansen Agenda Nord-Norge i Bodø i går ja til åpning av havområdene under en avstemning.

Foto: NRK

Den nye gullkysten

Mens Vestlandet opplever krise i oljesektoren og økt arbeidsledighet – er situasjonen i Nordland stikk motsatt. Konjunkturbaromenteret fra Sparebanken Nord-Norge viser en eksportvekst i Nordland på 36 prosent for første halvdel av 2015, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er desidert mest i landet.

Likevel mener Petro Arctic at trykket på olje- og gassnæringen må holdes oppe.

– Olje- og gassvirksomheten i Lofoten og Vesterålen vil skape betydelig ringvirkning over hele landet, og bidra til å stabilisere situasjonen lenger sør, sier han til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.