Transportstreik truer liv og helse

Ikke bare klær, mat og vin blir mangelvare under streiken.

Operasjon

GÅR TOMME FOR OPERASJONSUTSTYR: Sykehusene rammes av transportarbeiderstreiken.

Foto: Alexander Schulz / SCHULZ/MAXPPP

Også viktige medisiner og medisinsk utstyr holdes tilbake, og det kan få alvorlige konsekvenser, frykter Ynge Rodal i Helseservice Engros.

Bedriften i Vesterålen får ikke levert ut sine varer, og i første omgang vil det dreie seg om operasjonsfrakker og operasjonshansker til sykehus. - Det vil være laboratorieutstyr til legekontor som de bruker for å stille ulike diagnoser.

Ifølge Rodal har sykehusene lagre med slikt utstyr, men får de ikke nye forsyninger vil situasjonen bli prekær om ca. 14 dager.

Kartlegger situasjonen

Prosjektleder for innkjøp i Helse Nord, Jonny Jensen, sier de er i full gang med å kartlegge situasjonen for lagerbeholdningen deres.

- Dette kan jo bli en langvarig streik, og selv om vi langt fra er i en krisesituasjon, må vi ha oversikt over driften framover i de forskjellige helseforetakene.

- Hvis det skulle oppstå problemer, er det Helse Finnmark som vil merke det først, som ligger lengst unna leverandørene.

Jensen sier de vil få leverandørene til å søke om dispensasjon, dersom det blir påvist fare for liv eller helse.

Stor streikevilje

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Streik

STREIK: Transportarbeidere i streik i Bodø.

Foto: Knut Folkestad

Ved godsfraktselskapet Bring i Bodø stod ansatte i Schenker og Tollpost Globe streikevakter i et eget streiketelt ved innkjøringen til Bodø Godsterminal.

Flere kunder har blitt avvist, og viljen til å streike lenge blant transportarbeiderne er stor, sier tillitsvalgt Inge Edvardsen i Bring. - Det er fullt oppmøte av streikevakter, og stille og rolig på terminalen hos oss...

19 bedrifter i streik

vinflasker

DÅRLIGERE UTVALG: Kanskje du ikke får kjøpt favoritten din.

Foto: VIRGINIA MAYO / AP

Sålangt har transportarbeiderforbundet tatt ut medlemmer i 19 bedrifter i hele Nord-Norge. I løpet av kort tid vil folk merke konsekvensene av streiken mener de tillitsvalgte. For både kles- og matbutikker vil kunne få tomme lagre i løpet av uka sier Edvardsen i Bring.

- Dagens butikker har ikke så mange lagervarer, så det vil de merke ganske raskt.

Også vinmonopolet merker konsekvensene av streiken, med tomme hyller.

- Helse Nord må ta affære

Men polvarer og nye klær kan vi klare oss uten.

Det er de som er avhengige av medisinske forbruksvarer som kan få et problem om streiken blir langvarig.

Randi Angelsen, Informasjonssjef Nordlandssykehuset

LAGRENE MINKER: Bekrefter informasjonssjef i Nordlandssykehuset, Randi Angelsen.

Foto: NRK

NRK har i dag vært i kontakt med både Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset i Tromsø. Der følges situasjonen nøye, men så langt har ikke streiken fått alvorlige konsekvenser. Informasjonssjef i Nordlandssykehuset Randi Angelsen sier til NRK at lagrene forventes å minke. Yngve Rodal i Helseservice Engros ber nå Helse Nord ta affære.

- Helse Nord bør ta kontakt med sine foretak, og komme fram til en dialog med dem. Dersom streiken blir langvarig, bør de ha klar en kriseberedskap, mener Rodal.