NRK Meny
Normal

Hvordan er dette mulig?

En finsk trailer sperret mildt sagt veien i Beiarn.

Trailer sperret veien i Beiarn

På vei opp stigningen i Beiarn gled traileren bakover og ble stående på tvers over veien.

Foto: Jan Steen

Det var ikke mulig å komme forbi traileren som i går kveld ble stående på tvers over veien i Beiarn. En finsk vogntogsjåfør fikk problemer på vei opp bakken i Akselsvingen.

Tre timer bilberging

Utforkjøringen skjedde på en meget bratt og svinget plass mellom avkjørslene til Tyvåli og Nedre Tollådal i Beiarn.

På vei opp stigningen gled traileren bakover og ble stående på tvers over veien. Falck Fauske brukte rundt tre timer på å få traileren opp på veien igjen.

– Det ser kanskje verre ut enn det var. Traileren stod fint til, siden det var rett type sving for å få best mulig trekk på bilen. Det hadde vært mye verre dersom svingen hadde vært annerledes, sier bilberger Remi Wiik.

Flere ulykker

Det har skjedd flere ulykker, nesten-ulykker og utforkjøringer med vogntog i vinter, og ofte er østeuropeiske kjøretøyer involvert.

I de tre politidistriktene i Nordland har politiet til og med 1.april registrert over 190 vogntog som har vært involvert i utforkjøringer, ulykker eller som på annen måte har skapt kaos i trafikken. Av disse var 147 utenlandske og 36 norske. Seks vogntog er det ikke registrert nasjonalitet.

Størst er problemet på Helgeland, hvor det hver uke transorteres tonnevis med oppdrettslaks fra kystkommunene og over svenskegrensen over E12 Umbukta eller i fylkesvei 73 over Hattfjelldal.

Fra januar til 1. april har politiet vært involvert i 70 hendelser med utenlandske vogntog, mens 15 norske er registrert i samme periode.

Dro med seg bergingsbil

Søndag 1.april sperret et litauisk vogntog fylkesvei 78 ved Leirosen i Leirfjord. Sjåføren kjørte seg fast i nysnøen på det såpeglatte føret.

Bergingsbil ulykke Leirosen

Under berging av et vogntog som sto fast på glatta, sklei både vogntoget og bergingsbilen ned fjellskrenten og havnet i elva ved Leirosen.

Foto: Arne-Gunnar Johnsen

Da en bergingsbil skulle hjelpe vogntoget som sperret veien, fulgte bergingsbilen etter ned en bratt skrent. Sjåføren av bergingsbilen klarte å hoppe ut av bilen før den forsvant ned den rundt 100 meter høye skrenten, mens den 49-årige litauiske vogntogsjåføren ligger skadd på Helgelandssykehuset.

Bankgaranti

For at bilbergingsfirmaer skal rykke ut til utenlandske kjøretøy kreves det bankgaranti. I Beiarn gikk det lang tid før dette var på plass, skriver Saltenposten. Derfor var ikke traileren berget ut før i ett-tiden natt til i dag.

– Vi rykker ikke ut før dette er i boks, sier bilberger Remi Wiik ved Falch Fauske.

Da den finske sjåføren fikk traileren opp på veien igjen, kjørte han videre.

– Han fikk snudd og kommet seg videre. Han var veldig lykkelig, sier Wiik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.