Traff denne haien på stranda: – Fikk litt sjokk

– Det første vi gjorde var å se etter livstegn, sier Cecilie Johnsen om den nesten to meter lange haien hun kom over på en strandtur i Nordland.

Håbrann i Gildeskål

Den kan se skummel ut ved første øyekast, haien som tirsdag kveld ble funnet på stranda i Gildeskål kommune. Ifølge forskerne er den derimot ufarlig for mennesker.

Foto: Cecilie Johnsen

Først skimtet familien noe i det fjerne langs stranda på Sandhornøy i Gildeskål kommune. Så ble ferieturen tirsdag kveld plutselig langt mer spennende.

Traff på håbrann

Cecilie Johnsen traff på en håbrann på stranda. Hun sier hun aldri har sett noe lignende før.

Foto: Privat

Foran dem lå en ganske så stor hai i sanden.

– Jeg fikk litt sjokk først. Den var veldig svær og hadde et stort kutt på magen, sier Cecilie Johnsen til NRK dagen etter funnet.

Overfor Avisa Nordland, som omtalte saken først, anslår hun at haien var rundt 180 centimeter lang og over 100 kilo tung.

Sjekket etter livstegn

– Jeg har aldri sett noe sånt før, så det var ganske spesielt. Vi var litt redd for at den levde, så det var det første vi sjekket. Da føltes det litt tryggere å være i nærheten av den.

Sammen med resten av gjengen konkluderte hun raskt med at det måtte være en håbrann. De prøvde å rulle haien rundt, uten å lykkes.

Havforsker Odd Aksel Bergstad

Havforsker Odd Aksel Bergstad sier håbrannen både er harmløs og vanlig.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Den var for tung, så vi lot den bare ligge der, forklarer Johnsen, som igjen er ute på tur i samme område onsdag ettermiddag.

– Jeg har hørt noen si at den er vanlig, mens andre hevder det motsatte. Men den skal visst nok være utrydningstruet, legger hun til.

– Harmløs hai

På forespørsel fra NRK har Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttet sett nærmere på bildene Cecilie Johnsen tok. Han bekrefter at det er snakk om en håbrann.

Håbrannen er den største hurtigsvømmende rovhaien og er utbredt langs det meste av norskekysten og i andre nordlige farvann, ifølge Havforskningsinstituttet (ekstern lenke).

– Den er både vanlig og harmløs, forklarer forskeren overfor NRK.

Haien, som altså ikke er farlig for mennesker, kan bli vel tre meter lang og opp mot 200 kilo. Den kjennetegnes ved en konisk snute og torpedoformet kropp.

– Kan spises

Ifølge Havforskningsinstituttet er håbrannen en delikatesse og kjøttet kan sammenlignes med kalvekjøtt. Den er i dag rødlistet både i Norge og EU.

– Den har vært overfisket og er nå totalfredet, utdyper Bergstad.

– Hva bør folk gjøre når de kommer over en håbrann?

– Levedyktig fisk skal settes ut igjen. Denne aktuelle fisken som ble funnet i Gildeskål, og som åpenbart ikke er levende, kan spises. Men den er neppe omsettelig, avslutter forskeren.

Håbrann

Lillesøsteren til Cecilie Johnsen ligger ved siden av Håbrannen for å sammenligne størrelsen på haien. Hun er om lag 160 centimeter høy, ifølge fotografen.

Foto: Cecilie Johnsen