NRK Meny
Normal

Trænafestivalen kan miste hovedsponsor

Det kan bli vanskelig å arrangere Trænafestivalen uten hovedsponsoren Modolv Sjøset.– Årets festival går uansett som planlagt

Festivalsjef Anita Overelv

– Årets festival går uansett som planlagt, sier festivalsjef Anita Overelv.

Foto: Christian Nilsen/NRK

I neste uke står ti prosent av alle innbyggerne i Træna kommune uten jobb. Da permitterer fiskeindustribedriften Modolv Sjøset AS 50 ansatte. Rundt 100 mister jobben om bedriften går over ende. Det ryster innbyggerne i det lille øysamfunnet.

– Permitteringene i selskapet berører hele lokalsamfunnet. Dersom situasjonen blir permanent er det veldig kritisk. Jeg bor selv på Træna. Dette berører ikke bare arbeidsplassen min, men også hjemstedet mitt og folkene her, som jeg er veldig glad i, sier festivalsjef Anita Overelv til NRK.no.

Fiskeforedlingsbedriften er en av festivalens viktigste samarbeidspartnerne. Hun er likevel optimistisk på Modolv Sjøsets vegne.

– Modolv Sjøset har vært vår viktigste samarbeidspartner i 13–14 år. Vi velger å ha en positiv holdning til dette, og tenke at de ansatte har en jobb å komme tilbake til etter påske. Noe annet tillater jeg verken meg selv eller Trænafestivalen å tenke på, sier hun.

Møter over påske

2009 07 11: Sivert Høyem og Ingrid Olava med band i Kirkhellaren på Sanna i Træna under Trænafestiva

Konsert i Kirkehelleren på øya Sanna er alltid et populært innslag på festivalen. Her er Sivert Høyem og Ingrid Olava i aksjon i 2009.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Etter påske skal Trænafestivalen møte Modolv Sjøset for å snakke om det videre samarbeidet. Overelv lover at årets Trænafestival uansett vil gå som planlagt.

– Vi vet at Modolv Sjøset har «stått han av» før. Selv om det i dag kan se litt uoversiktlig ut, satser vi på at dette går godt.

Overelv medgir at uten hjørnesteinsbedriften blir det ekstremt vanskelig å gjennomføre Trænafestivalen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med dem i alle år. De gir økonomisk støtte og er alltid på ja-sida når det gjelder både utstyr, lokaler, ideer og folk. De er også viktig på matfronten. Vi er jo en sjømatfestival, og de leverer råvarer til festivalen.

For Trænasamfunnet er det viktig både at Modolv Sjøset og Trænafestivalen består.

– Modolv Sjøset betyr arbeidsplasser. Vi er en kulturell innsprøyting i samfunnet, som bidrar både sosialt og økonomisk. nbsp;

FESTIVAL TRÆNAFESTIVALEN

Træna er trolig mest kjent for den årlige Trænafestivalen. Den arrangeres i juli og tiltrekker seg over 2000 tilreisende hvert år.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Rådmannen ikke bekymret

Rådmann i Træna, Thore Hopperstad tror ikke festivalen er avhengig av et samarbeid med fiskeforedlingsbedriften, og er ikke bekymret på deres vegne.

– Trænafestivalen er viktig for Træna omdømmemessig. De har vist vilje til å stå på egne bein og skaffe gode artister og blitt kåret til beste festival. De er viden kjent både i Norge og utlandet. Jeg er veldig lite bekymret for dem, sier han til NRK.no.

Spør ministeren om Træna

Stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik (Ap) fra Nordland har skrevet brev til næringsminister Monica Mæland (H) hvor han ber henne ta opp situasjonen på Træna på Stortinget.

– Træna er Norges eldste fiskevær, med 500 innbyggere. Nå er hele samfunnet truet av at hjørnesteinsbedriften har permittert 50 ansatte. Engasjementet er stort både lokalt, i Nordland fylke og i fylkespartiene. Nå forventer jeg at næringsministeren tar dette på alvor og prøver å få til et møte, sier han til NRK.no.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.