Kokker og forretningsfolk skal få flere til å flytte hit

Træna vil ha flere innbyggere. Nå skal idérike gründere og forretningsfolk lokkes ut i havgapet. Og kokker som elsker sjømat.

Moa Björnson, utviklingssjef, Træna kommune

– Træna befinner seg i en situasjon der vi har behov for å stake ut en ny kurs. Om vi skal bestå som en egen kommune som vi ønsker, er vi nødt til å ha et bredere næringsliv og flere satsinger som gjør at det blir liv laga for flere, sier Moa Björnson i Træna kommune,

Foto: Kari Skeie / NRK

Den årlige Trænafestivalen har satt øykommunen utenfor Helgelandskysten i Nordland på kartet. Men med en beliggenhet hele 65 kilometer fra fastlandet, er det ingen enkel oppgave for den lille kommunen å lokke til seg flere. Nå håper de å kunne friste spesielt kokker og forretningsfolk.

– Denne satsinga handler om å gjøre det enklere for folk å ta beslutningen om å komme hit. Kanskje noen av dem også blir værende, sier utviklingssjefen i Træna kommune, Moa Björnson.

Kommunen stiller med gratis bolig. Forretningsfolk og gründere tilbys også kontorplass, rådgiving og samarbeid med lokale bedrifter innen fiskeri, opprett og eksport opptil fire måneder. Det eneste de trenger er en idé.

– Det kan for eksempel være en idé om et produkt eller en tjeneste du vil utvikle på øya, i samarbeid med eksisterende næringsliv eller i et nytt marked som ikke allerede finnes her, sier Björnson.

Kunstnere har latt seg lokke

Træna

Fiskerikommunen Træna vil ha flere bein å stå på i framtida. Nå håper øykommunen, med omlag 500 innbyggere, at de kan friste kokker og forretningsfolk.

Foto: Kari Skeie / nrk

Satsingen er en videreutvikling av Artist in Residence der utvalgte kunstnerne bor gratis mot at de gir noe tilbake til kommunen. Det siste året har over 100 kunstnere fra hele verden søkt om å få komme til Træna.

Utviklingssjefen er ikke tvil om at fiskerikommunen med omlag 500 innbyggere, trenger flere bein å stå på. I forslaget til neste års statsbudsjett er Træna den eneste kommunen i Nordland som ligger an til å få mindre penger.

– Træna befinner seg i en situasjon der vi har behov for å stake ut en ny kurs. Om vi skal bestå som en egen kommune som vi ønsker, er vi nødt til å ha et bredere næringsliv og flere satsinger som gjør at det blir liv laga for flere.

Håper på noen pop-up restauranter

Med plasseringen ute i havet, er tilgangen på fersk sjømat god. Björnson håper at kokker vil bidra under festivaler og andre tilstelninger på øya.

– Vi ønsker at kokker skal bruke råvarene her ute og dele inspirasjon og kunnskap med oss som bor her. Kanskje det kan resultere i et pop-up kjøkken under en festival?